Огнян Димов: Забавяне на рекламния пазар – да, свиване – не

Компанията Central European Media Enterprises Ltd. (CME) закупи от Top Tone Media Holdings Limited дял в размер на 80% в две български телевизии – националната TV2 с наземно излъчване, стартирала през ноември 2007 г., и Ринг ТВ, спортна кабелна телевизия.
Обявената обща сума по сделката бе около 172 млн. долара, преди уреждането на дълговете и оборотния капитал, както и сумите на потенциални необявени задължения.
Групата CME закупи не само ТV2, но още няколко други медии, така че се получи TV2 Груп България, в този смисъл се обединиха ТV2, Ринг и радио Мила, което помогна на групата да навлезе в различни таргет аудитории по-надълбоко, коментира сделката в интервю за Profit TV изпълнителният директор на ТV2 Огнян Димов.
Плановете са в бъдеще да бъдат лансирани още няколко канала, отново профилирани към специфични демографски групи и зрителски аудитории, като СМЕ е известна със своята мултиканална стратегия. Тя се прилага навсякъде в ЦИЕ с повече от един телевизионен канал, в резултат на което се покрива по-широк спектър от телевизионни аудитории и по-широк спектър от потрeбители.
От друга страна, посредством сделката ТV2, присъединявайки се към групата на СМЕ, получи достъп до много сериозно ноу хау, развито и усъвършенствано през годините, достъп до добри контакти, интензивен обмен на човешки ресурс, посочи още Димов.
Там има развити тактики за това бързо и ефективно да се пренасочват умения, знания и човешки ресурси от една територия в друга, като се взема най-доброто от практиката. Така за кратко време могат да се постигнат неща, които самостоятелно биха могли да отнемат години.
Пример за това са новините на ТV2- стартирали за рекордно краткия период от едва 6 седмици, като изграждането на новини с подобно качество обикновено отнема от 6 до 8 месеца, особено, ако се има предвид, че не е имало готово студио за това, подчерта Димов.
Първите резултати са много добри и особено за късните новини на ТV2, които са с доста добър рейтинг спрямо първоначалните очаквания. Работи се по тяхното усъвършенстване, както и за това да представят събитията от деня пречупени през погледа на хората и реалността, заяви изпълнителният директор на телевизията.
Ключова и уникална позиция са изключителните права върху родното първенство. Много или малко са парите, платени за ексклузивните права, е твърде субективно. „Много, но те са за 5 години, много, но те са за изключителни права с шансове за допълнителни приходи не само от реклама“, коментира Димов придобиването на правата за българското футболно първенство от телевизията срещу 50.1 млн. лв.
Като погледне човек нещата в развитие, при една добра тенденция за рекламния пазар, между сега и средата на петгодишни период той би могъл да се развие в такъв аспект, че тези пари далеч няма да изглеждат толкова много, според Димов.
Досега родното първенство бе отразявано с един мач на седмица по БНТ, сухо и с малко коментари, а целта на TV2 е това да се промени.
Целта е да се покажат всички мачове от първенството, които се играят пред уикенда, част от тях по ТV2 и Ринг, а друга част по интернет, добави медия експертът.
На това нещо се гледа като на телевизионен продукт. Целта е да стане по-раздвижено, по-добро от всичко, правено досега, което да увеличи шансовете за повече пари от реклама, коментира Димов.
Плановете на телевизията включват от следващата година да се засили присъствието на собствена продукция, която липсва до момента. Създава се собствено производствено звено с повече собствени предавания. Планира се дори собствен сериал.
Ще има висока активност в интернет. ТВ 2 е била замислена с това да е най-активният участник в новите медии и новите медийни технологии, като това ще остане приоритет и за следващите години, посочи Димов.
Интернет е среда, в която може да се гледа не само това, което е на живо, но и това, което е изтървано от зрителите. Интернет има огромен маркетингов ефект не само като дистрибуция, според него.
Нормално би било забавяне на темпото на растеж на рекламата в телевизиите – на фона на глобалната финансова криза. „Но на свиване едва ли ще станем свидетели“, прогнозиране Димов.
За разлика от страните, където кризата удари много силно, България е малко по-различен пазар, като разходите за реклама на глава от населението са в пъти по-малко от развитите пазари, така че могат да търпят развитие, заключи Димов.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *