Одитор-менте бе зачеркнат от КФН сред кандидатите за предстоящи тестове

Одитор-менте – като такъв го декласира Комисията за финансов надзор и изключи със свое решение  “РСМ БЪЛГАРИЯ“ ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.  Това съобщи комисията в своя сайт, която се аргументира с резултатите от направена щателна проверка.

Решението на нодзорния орган е било взето, след като било категорично установено, че „документите, предоставени от компанията в комисията, съдържат съществена невярна информация“, посочват от КФН.
„РСМ БЪЛГАРИЯ“ е спечелила конкурса да извърши одит на 15 застрахователя и 3 пенсионни фонда. Сред тях най-големите са дружествата от групите на „Еврохолд“, „Химимпорт“, „Алианц“ и „Бул инс“.
„Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи“, пише в съобщението.
Консултантът е обвинен в подаване на невярна информация за международните екипи, с които е работил. Оказало се, че посочените международни партньори, подадени от „РСМ БЪЛГАРИЯ“ ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и твърдят, че подписите върху техните автобиографии не са истински, т.е. подправени или фалшифицирани. Някои от тях дори заявяват, че подадените автобиографии са с неверни данни, обясняват от комисията.
В резултат на тези драстични нарушения КФН отменя всички индивидуални решения за назначаване на „РСМ БЪЛГАРИЯ“ ООД като независим външен проверяващ. При това положение застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с „РСМ БЪЛГАРИЯ“ ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.
Започват се процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят „РСМ БЪЛГАРИЯ“ ООД“, заявиха от комисията и са сигурни, че независимо от забавянето по тази причина, прегледите ще бъдат приключени преди края на годината.
Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *