ОИСР: Неравенството по света се увеличава застрашително

Рязкото покачване на неравенството в доходите по света е едно от най-притеснителното развитие за икономиката в последните 200 години, твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише CNBC.

В свой доклад, проследяващ изменението на благосъстоянието в осем региона по света за повече от два века, ОИСР разкрива, че през последните 30 години личните доходи се отклоняват съществено на фона на покачващия се БВП на глава от населението.

„Трудно е да не забележим рязкото покачване на неравенството в доходите, което преживяват голяма част от държавите от 80-те години на ХХ век. Изключенията са твърде малко“, гласи докладът на ОИСР по проблематиката.

Неравенството, измерено чрез доходите на домакинствата преди данъци, се понижава в повечето западни държави от края на XIX век до около 1970 г., когато започва да се покачва.

„Огромното увеличаване на неравенството в доходите в глобален мащаб е едно от най-значителните и притеснителни характеристики на развитието на световната икономика за последните 200 години“, пише още в доклада.

Считано от 80-те години на ХХ век, неравенството расте в редица страни. Един от най-големите ръстове ОИСР отчита в Китай, където коефициентът Джини, който измерва преразпределението на доходите, расте почти наполовина от 1980 г. до 2000 г.

Изключение правят Япония, където от 50-те години насам неравенството в доходите е ниско, и Южна Африка.

През 2013 г. изпълнителните директори на големите американски компании са получавали заплащане, равняващо се на средно 296 пъти заплатите на техните служители, сочат други данни на Института за икономическа политика, публикувани през юни 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *