Около полунощ приеха важни промени за обезщетения и осигуровки

От 9 съответно на 12 и на 18 месеца се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията за безработица и за бременност и раждане от догодина.Минималният дневен размер на обезщетението за безработица става от 6 лв. на 7,20 лв., прие парламентът, който малко преди полунощ гласува окончателно на второ четене бюджета на ДОО за 2011 година, предаде БТА.
Преди това в залата се проведе поименно броене на присъстващите депутати по искане на Коалиция за България заради съмнения за кворум.
От левицата поискаха увеличение с 1% на осигуровката за фонд „Безработица“, което щяло да доведе до допълнителни приходи от около 180 млн. лв.
От 1 януари догодина осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. ще се разпределя така – 7,9 на сто за сметка на осигуреното лице, а когато то е самоосигуряващо се – 17,8 процента. 9,9 процента ще плаща работодателят, а 12,9 на сто, ако работникът е 1-ва или 2-ра категория труд.
За родените след 31 декември 1959 г. от догодина вноската във фонд „Пенсии“ ще е 5,7 на сто за сметка на осигурените, а за самоосигуряващите се – 12,8 процента. Осигурителят ще дава 7,1 на сто, когато лицето е 1-ва или 2-ра категория труд – размерът ще е 10,1 процента.
Със същия закон парламентът реши да не се осъвременяват пенсиите през следващата година. Мнозинстото отхвърли исканията на БСП и ДПС пенсиите да се индексират от 1 януари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *