Окончателно оправдаха Николай Цонев

Цонев беше окончателно оправдан по делото за сключване на четири неизгодни сделки преди 13 години, когато е оглавявал дирекция „Управление на доставките“ към военното ведомство.
Според прокуратурата като отговарящ за военните доставки Цонев е сключил четири договора за различни услуги – доставки на авиочасти, двигатели за Skoda, резервни части за камиони и автобуси и за доставка на консерви „Русенско варено“ за нуждите на армията. Обвинението твърдеше, че по този начин той е ощетил Министерството на отбраната с около 1 милион лева. Върховните магистрати обаче изтъкват, че въпросните сделките са задвижени, още преди Николай Цонев да застане начело на дирекцията.
„Заявките за Министерството на отбраната са били подадени още в края на 1998 г. и обсъдени и обобщени от съответните родове войски, като съобразно тях са били предложени съответните разходи в бюджета на министерството. Това впоследствие е намерило отражение и в предмета на провежданите процедури на държавни поръчки“, е записано в мотивите на съда.
Срещу Николай Цонев се водят още две дела за различни злоупотреби във военното министерство. По едното от тях – за неправомерно увеличаване на капитала на дружеството „Терем“, прокуратурата се отказа от обвинението, след като той получи оправдателна присъда на втора инстанция.
Цонев беше оневинен и на първа инстанция по процеса за купуването на поточна линия за строителство на хангари за нуждите на армията.
Четвърто дело, по което бившият военен министър е подсъдим, е за подкуп. Според обвинението Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов са се опитали да подкупят следовател от националното следствие. Целта била да се „смачка“ досъдебно производство срещу Цонев, така че да не стигне до съд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *