Олиото е поскъпнало с 22% от началото на 2012 г.

 Данните са на Софийската стокова борса.
Килограм пакетирано бяло брашно тип 500 вече струва средно 81 стотинки, а не 71 стотинки, както през януари. Увеличението от началото на годината е с 14 на сто. Леко обаче е поевтиняла пакетираната захар, с 4 процента. За борсовите цени на горивата. Това обясни в ефира на БНР Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.
Според данни на Световния съвет по зърното в края на годината потреблението на пшеница в света ще бъде с 24 милиона тона по-високо от произведената реколта. Борсовите цени са се повишили във Франция, САЩ и Германия, както и в черноморския регион. У нас пшеницата е поскъпнала с 42% от януари до ноември, обясни главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.
От анализа на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който обхваща седмичния период 24-31 октомври 2012 г., става ясно, че е регистритран спад при търговската стойност на дребно на рафинираното слънчогледово олио. Той е в размер на 1 стотинка до 3,21 лева за литър. По-сериозно е намалението, забелязано в отделните проучвани области. Такова е отчетено в осем региона, като най-много олиото е поевтиняло в големите търговски вериги в Русе – с 25 стотинки.
Рафинираното слънчогледово олио също регистрира сериозно поскъпване на дребно през третото тримесечие на годината – с близо 5% или с цели 15 стотинки за литър. Това стана ясно пък от анализа на Econ.bg, базиран на седмичните ценови бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
През последната проучвана седмица от юни (27 юни – 4 юли) цената му беше 3,01 лева за един литър. Тя започна постепенно да се покачва със седмични темпове от 1 до 3 стотинки. Най-високата търговска стойност на олиото беше регистрирана през третата седмица от септември – 3,16 лева за литър. В рамките на последния проучван период, 26 септември – 3 октомври, тя се запази на това ниво.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *