Омбудсманът подхваща банки, ЧСИ и монополи

Омбудсманът Мая Манолова в дните до половин месец има намерение  внесе в парламента промени в закона срещу лошите практики и произвола на ЧСИ, банките, монополите и фирмите за бързи кредити.

Това стана ясно след проведена днес дискусия на тема „Как да защитим гражданите от лоши практики на частни съдебни изпълнители, банки и монополи“, организирана от обществения защитник.
„Броят на жалбите срещу ЧСИ, постъпили в институцията е огромен, реално в последните седмици по 20 на ден, като само за първите 4 месеца на годината те са 536 бр., а за сравнение през цялата 2016 г. са били 601 бр.“, съобщи Манолова, цитирана в съобщение от офиса на омбудсмана.
„Нужни са промени в законодателството и в наредбите, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и банките, по отношение на прекомерните им правомощия да се снабдяват с изпълнителни листове по съкратената процедура“, каза Манолова.
Тя обяви, че е готова със законопроект, който да подобри призоваването, да даде възможност гражданите да плащат без да стигат до съдебно изпълнение, където са натоварени с повече такси, да могат да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават на публична продан на безценица.
Сред предложенията, лансирани по време на дискусията от участници, бяха още санкции за ЧСИ-та и намаляване на техните такси.
„Нямам приемна в страната, в която хората да не плачат срещу умишлени действия на частни съдебни изпълнители, срещу произвола и злоупотреба с техните права. Това минава всякакви граници, съсипани съдби, съсипани животи, продадени за без пари жилища, неимоверно нараснали минимални задължения. В резултат – паразитни разноски, които се начисляват и такси, които се събират от тях. Време е на това да се сложи точка“, категорична бе Манолова.
Преди дни Манолова внесе в НС предложение за промени в 7 закона, чрез които да се предотврати неизплащането на заплати на работниците.
Утре в институцията на омбудсмана ще се събере експертна работна група с участници от дискусията, която да надгради с нови предложения законопроекта на омбудсмана.
Манолова благодари на всички уважили форума, сред които бяха министърът на правосъдието Мария Павлова, депутати от 44-ото Народно събрание, представители на потребителски, работодателски и синдикални организации, магистрати, адвокати, пострадали граждани и др.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *