ОПЕК: САЩ ще залеят света с петрол

Производството на шистов и конвенционален нефт в щатите ще потопи пазара на петрол, се казва в последния месечен доклад на ОПЕК, цитиран от rusvesna.su.

В документа се подчертава, че докато Русия и страните от картела намаляват добивите си, САЩ вече от доста месеци вървят нагоре. Според прогнозите за 2017 г. американците ще увеличат производство на петрол с 335 хил. барела на денонощие и то ще достигне ниво от 14,16 млн. барела.

Според експертите на ОПЕК, за да не се провокира нов срив на цените, то потреблението би трябвало до се качи поне 300 хил. барела дневно. В противен случай може да се очаква поевтиняване на суровината подобно на това от края на 2014 г.

В началото на седмицата зам.-шефът на Централната банка на Русия Ксения Юдаева прогнозира в краткосрочен план спад на цените на петрола до 40-45 долара за барел, информира businesslife.today.

Днес сутринта на търговете на ICE цената на нефта Brent падна до 55,31 долара или с над 1% по-ниско от началото на сесията, информира monitor.bg. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи до 52,60 долара за барел, съобщи RNS.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *