Опит на долара за нов растеж, но печалбите му останаха символични

Доларът остава силен след вчерашните окуражителни данни за американската икономика и новите рекорди на Уолстрийт. Поръчките за дълготрайни стоки отчетоха изненадващ ръст през април, а потребителското доверие се повиши през май. Въпреки това инвеститорите не бяха напълно убедени да купуват долари и зелените пари завършиха деня или с минимални печалби или нулеви печалби срещу останалите основни валути.

Евро/долар днес е 1.3634 след спад вчера до три месечно дъно на 1.3612. Долар/йена и евро/йена са почти без промяна на 101.93 и 138.97. Коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги отново подчертаха тревогите на банката заради упорито ниската инфлация и подсказват, че са възможни някакви монетарни промени по време на заседанието на 5 юни. В последния ден на форума на ЕЦБ в Португалия, Драги заяви, че ЕЦБ е запозната с рисковете произтичащи от прекалено ниските цени задържащи се прекалено дълго време и че банката разполага с възможности, за да върне инфлацията обратно до целевите нива. На същия форум в понеделник той обяви, че ЕЦБ трябва да бъде “определено внимателна” към каквато и да е низходяща ценова спирала в еврозоната.

Еврото вече поевтиня с над 2% след 8 май когато Драги съобщи, че ЕЦБ има готовност да действа през юни ако обновените прогнози за инфлацията го налагат. Според дилъри, допълнителен спад на еврото ще зависи от това колко агресивно ще действа ЕЦБ спрямо заплахата от дефлация. Междувременно обаче има риск от покриване на къси позиции в еврото и това може да доведе до негов растеж.

Австралийският долар се представи вчера по-добре от американския си съименник и удари връх от 0.9278 докато постепенно се възстановява от резкия спад през този месец от нива над 0.94.

Днес липсват новини от Азия и акцента там ще е реч на управителя на ЯЦБ Харухико Курода в Токио. ЯЦБ не променя монетарната си политика откакто агресивно стартира количествени поощрения миналия април, а Курода постоянно изразява увереност, че сегашната политика ще помогне на японската икономика да реализира стабилен напредък към инфлационната цел от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *