Опозицията атакува в Конституционния съд опорочения избор на шеф на КФН

С подписите на депутатите от БСП, АБВ и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев групата на левицата атакува пред Конституционни съд правилата за избор на шеф на КФН.Правилата бяха гласувани в Народното събрание на 15 юли. Народните представители от мнозинството арогантно се наложиха и дадоха само 5 дни срок за представяне на кандидатури. Срокът изтече вчера в 18 часа.
Единствената подадена кандидатура очаквано бе на заместник-министъра на финансите Карина Караиванова, предложена от ГЕРБ, и за която беше публична тайна, че изборът й е гарантиран от управляващите. Един от аргументите за това – дългоотлаганото освобождаване на досегашния шеф на комисията Стоян Мавродиев, бивш депутат от ГЕРБ. Той  отново нашумя напоследък с ролята му в регистиране на офшорни  компании на родни олигарси.
Останалите партии отказаха да правят усилия, за да търсят и  издигат кандидатури, коментирайки, че за кой ли път изборът на властови позиции е предрешен, както това стана наскоро с Комисията за защита на конкуренцията – там парламенталното мнозинство въпреки съпротивата постави за председател Юлия Ненкова, майка на депутат от ГЕРБ и бивша съпруга на върховен магистрат.
Изборът за шеф на КФН ще се състои най-вероятно следващата седмица, преди депутатите да се отдадат на заслужен отдих.

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *