Орешарски: България запазва прогнозите за положителен икономически растеж

През настоящата година фискалната политика на правителството ще продължи да насърчава и да предприема мерки, стимулиращи инвестиционния процес, стопанската активност и намаляването на пряката данъчно-осигурителна тежест, каза министърът на финансите в обръщение към участниците в Националния семинар Финансовата 2009 година, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Орешарски добави, че данъчната политика, като част от общата икономическа политика на правителството, е насочена в подкрепа на икономическия растеж и поддържането на бюджетна стабилност.
Нарастването на корпоративните инвестиции, повишаването на конкурентноспособността на местното производство и услуги, по-нататъшно легализиране на трудовите възнаграждения и реално нарастване на разполагаемите доходи ще продължи да бъде сред приоритетните правителствени политики, добави той.
През настоящия етап, по отношение на общо си икономическо развитие, България е една от малкото страни в ЕС, която запазва прогнозите си за положителен икономически растеж. Тази оценка ни дават и нашите стратегически партньори от ЕК и МВФ, каза още Пламен Орешарски.
Възприетият от нас преди 12 години механизъм на фиксиран курс е една допълнителна макроикономическа котва срещу кризата. Валутният борд като система е най-добрият антикризисен механизъм и работи най-добре точно в такива условия – тогава той проявява напълно предимствата си, заяви министър Орешарски в отговор на въпрос на участник във форума.
В заключение министърът на финансите изрази увереност, че политиката на гъвкаво управление на публичните финанси и поддържането на фискална и монетарна стабилност ще продължи и в бъдеще. Събитието се проведе под патронажа на Института на дипломираните експерт-счетоводители и фирма АПИС, със съдействието на Съюза на счетоводителите в България и Съюза на юристите в България.
Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *