Орешарски: Няма друг като Дянков от 1997 г. насам

Неговата непоследователна и неуверена политика силно охлади инвестиционната активност, заяви той в предаването Седмицата на Дарик.
„По отчетите се вижда как външни капиталови потоци се изнасят от страната. Това не е в резултат на никакви други фактори освен отсъствие на перспектива“, коментира той.
Според Орешарски цялата държава е близо до данъчен рай с корпоротивен и подоходен данък от 10 на сто и с това се доближаваме до най-ниските нива въобще в глобален аспект, с изключение на някои офшори, които още съществуват. За страна членка на ЕС това е максималната възможност, обясни той и допълни, че това е постигнато при предишното правителство, като изрази задоволство, че настоящите управляващи не са го променили.
„Големият проблем в момента е чисто икономически, той даже не е толкова фискален. Стопанската активност е свита, малкият и средният бизнес е в колапс. Оттук нататък въпросът за приходите е вторичен. Няма откъде да се събират онова равнище приходи, което би могло да се събира, ако стопанската активност не беше засегната“, коментира той. По думите му финансовият министър е прав, когато ги няма приходите, да упражнява контрол върху разходите и всеки финансов министър трябва да прави това.
По отношение на заявеното в предаването от Дарик от вицепремиера Симеон Дянков, че ако има пари, би могло да се помисли за увеличаването на вдовишките пенсии и тези на хората над 70-75 години, Орешерски коментира, че е по-хубаво финансовият министър да мисли за приходите, а социалният министър е този, който на база на предварителния разчет с колко повече приходи разполага финансовият, би могъл да предложи най-адаптивния според него модел.
„Симеон Дянков завари резерв, който никога тази страна не е имала – 8,2 млрд. и ги сведе за година и половина до 5,4 млрд. плюс 1 млрд. натрупан вътрешен дълг. Аз си представям, ако някой като него го наследи, какво ще говори за него. Единственият министър от 1997 година, който намалява резерва и увеличава дълга, си позволява да прави характеристика за тези преди него. Съжалявам, малко е нагло“, допълни Орешарски.
Орешарски изрази скептицизъм по отношение на ефекта от идеята на земеделския министър пенсионери да бъдат ангажирани с наблюдението на цените на храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *