Осигурителният праг скача с 6.8% : резултат – безработица и фалити

Тази информация разпространи днес Българската стопанска камара.  С около 7% се очакваше да нарасне МОД догодина, ако предложенията на синдикатите в сферата на туризма бяха реализирани. Но след които работодателите в туризма оттеглиха подписа си от браншовото споразумение, беше постигната нова договореност.
Според нея, през 2012 г. средният минимален осигурителен доход в туризма става 457.22 лева. Това представлява 13.1% ръст на годишна база. Предложението, което беше осуетено, бе за 461.86 лева МОД, или 14.2% ръст.
Постигнатите дотук споразумения показват 504.11 лева среден минимален осигурителен доход за 2012 г. в различните браншове.
Не във всички сектори на икономиката е постигнато споразумение за минималния осигурителен доход догодина. БСК стои твърдо на позицията да не се въвежда административно увеличение на МОД в секторите без постигнати договорености – а да се запазят равнищата от 2011 г.
По информация на БСК, административното увеличение на МОД в секторите без договорки се предвижда да е с 6.8%. Според работодателите, това ще натовари допълнително бюджетите на фирмите – в сложен икономически момент за страната.
„Това ще се отрази на състоянието на фирмите, ще рефлектира в закриване на работни места или прекратяване на дейността на малките фирми“ – предупреждават работодателите.
БСК предлага вместо административно да се повишава МОД, да се направи крачка в обратна посока: минималният осигурителен доход да е не задължителен, а препоръчителен за малкия и средния бизнес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *