Основни причини за провал на форекс пазара

Форекс пазарът е най-големият и най-ликвиден финансов пазар в света. Но докато на пазара има много трейдъри, успешните са изключително нисък процент, пише финансовото издание Investopedia.com.

Много от губещите трейдъри се отличават със сходни черти, които до голяма степен предопределят провала им. Ситуацията се усложнява допълнително за търгуващите на форекс пазара от привлекателния огромен размер на заемни средства (ливъридж), който им се предлага от форекс-брокерите.
Ето и някои причини за провал на форекс-пазара, най-често произтичащи от хазартен тип търговия:
1. Не се спазва търговска дисциплина Намирането на успешна стратегия, която да гарантира успех при търговията, е изключително трудно, особено на един динамичен и бързопроменящ се пазар. Като че ли още по-трудно за търгуващите е да следват своите правила.
Липсата на дисциплина при следване на предварително очертаните правила и ограничения е една от водещите причини за провал. Да се стане успешен трейдър е свързано с това да се правят добри сделки и се извличат печалби в размер превишаващ броя и обема на губещите сделки.
Преживяването на много и последователни загуби е изключително емоционално обременяващо за търгуващите. Това често въздейства силно обезкуражаващо на търгуващите и води до предприемане на необмислени и зле премерени действия.
Опитите за победа над пазара или залитане в едно от двете състояния на „прекомерна алчност“ или „прекомерен страх“, обикновено имат негативни изходи. 2. Търгуване без ясен план Разбира се няма как да стигнете до определена цел без да знаете или предначертаете пътя към нея. Липсата на план и ясно поставени и достижими цели, почти моментално обричат на неуспех. 3. Липса на адаптивност Както вече споменахме, пазарът е не само огромен и ликвиден, но и изключително бързо променящ се. Трейдърът трябва да натрупа не само опит, но и усет за нагаждане към променящите се условия, както и възможности правилно и адекватно да реагира на променящата се среда.
4. Не се учите от допуснатите грешки
Изпадането и адекватното реагиране в различни ситуации, въз основа на минал опит и допуснати грешки, може би е една от безценните черти на всеки трейдър, за да бъде той печеливш в дългосрочен аспект. Трейдърът не бива да се обезкуражава, а по-скоро да се учи от допуснатите грешки и да се учи да се нагажда към променящата се среда, която е най-голямата реалност на пазара.
5. Имате нереалистични очаквания
Една от най-големите гаранции за провал може би са прекомерните и нереалистични очаквания. Да отворите сметка със 200 долара и да очаквате да ги направите 2000, означава да сте склонни да поемете риск в неразумно високи нива, където само една грешка би могла да ви коства целия наличен капитал.
6. Лош, или липса на риск мениджмънт
Риск мениджмънта е друг ключов критерии за успеха. Без такъв мениджмънт, изразяващ се в правила за обем на позиции, процент допустима загуба в сделка, максимален обем на ползван марджин и др., отново сте почти сигурно обречени на неуспех.
7. Неправилно определяне на допустимата норма на ливъридж
Имайте в предвид че повечето професионални трейдъри ползват ливъридж от 2 към 1. И докато това за непрофесионалните трейдъри е почти безсмислено, предвид на капитала, с който разполагат, все пак не забравяйте, че правилното определяне на допустимия ливъридж, освен че зависи от поставените цели и апетит към риск, е ключов за успеха и неуспеха на трейдъра.
И накрая не забравяйте, че успехът на валутния пазар до голяма степен зависи от вас. Търговията с валута, поради своето естество и начин по който се осъществява, носи големи рискове, като не бива да я превръщате в рулетка.
Защото какъв е шансът да се пада само червено, а дори и това да се случва в достатъчно случаи, при неправилен стил на търговия само едно черно може да ви струва всичко.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *