Остров Сицилия и континента се съединяват с мост на стойност 4,9 милиарда евро

Известният италиански скулптор и художник Нино Укино представи алтернативен проект на мост, който да съединява о.Сицилия с континента. Новият проект е с дължина 330 метра, а широчината не трябва да надвишава 60 метра. Автомобилите ще могат да се движат в три платна във всяко направление и да бъдат разделени с жп линия.

Известният италиански скулптор и художник Нино Укино (Nino Ucchino) представи алтернативен проект на мост, който да съединява о.Сицилия с континента, под названието „Мостът на културата“. „Въобще аз съм противник за изграждането на мост през Месинския пролив в този вид, в който всички знаем как се изграждат тези съоръжения“- каза проектантът за РИА Новости, като визираше грамадните бетонни кули, които според него ще нанесат огромни щети върху природата. „Мостът трябва да се превърне във Вавилонската кула на третото хилядолетие. По време на неговото изграждане трябва да се привлекат най-добрите съвременни художници от целия свят и най-вече от Средиземноморието. На моста освен ресторанти, офиси, трябва да бъдат построени и други развлекателни центрове, например музеи“- смята Укино.

Скулпторът предлага нов подход за изграждането на моста. Според него крайбрежието от двете страни на пролива трябва да бъдат допълнително удължено и там да бъдат поставени два пилона един срещу друг. По този начин ще се намали тяхната височина, която по предварителни изчисления е около 382 метра. За сметка на това, съоръжението ще изглежда много по-изящно и ще бъде по-устойчиво при земетресения – а това не е без значение, като се има предвид близостта на действащия вулкан Етна и сеизмичната активност на региона. „Ние, италианците – наследниците на Джото, Микеланджело, Леонардо и много други велики личности от миналото, сме длъжни преди всичко да мислим за културата и нейното развитие“- допълни италианският скулптор.

Идеята за строителството на Моста възниква още през средата на 60-те години на миналия век. Първият международен конкурс за създаване на проект е през 1968 г, по инициатива на италианската компания ANAS. Поради редица фактори победителят в конкурса не успява да реализира проекта, тъй като в основни звена комисията смята, че има пропуски.

Новият проект е с дължина 330 метра, а широчината не трябва да надвишава 60 метра. Автомобилите ще могат да се движат в три платна във всяко направление и да бъдат разделени с жп линия. Пропускателната способност на моста предвижда 144 хиляди автомобили и 200 влака в денонощие. Конструкцията може да издържи земетресение от 7.1 по скалата на Рихтер и вятър със скорост до 216 км/ч.

Правителството на Силвио Берлускони включи моста в списъка с приоритетните национални проекти в областта на строителството. Въпреки че настъпиха промени във властта в Италия, през април 2006 г. министър-председателят Романо Проди поднови отново дискусиите за строителството на моста. Независимо от множеството критики, според които се чуват изказвания, че има други по-неотложни обекти в Южна Италия, предвижда се от държавната хазна да бъдат заделени 4.9 милиарда евро за неговото реализиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *