Отложено изпробване на CBDC в Русия: Какво следва за дигиталната рубла?

През следващия месец законодателството за дигиталната валута на централната банка (CBDC) в Русия се очаква да бъде одобрено от Държавната дума.

В пилотния проект за дигиталната рубла ще участват 13 банки, след като той влезе в сила през май. Някои служители на участващите банки, както и на голямата застрахователна компания „Ingosstrakh“, ще бъдат тестови участници за CBDC плащания на дребно.

Тази група от избрани лица ще тества ефикасността на CBDC плащанията на дребно, след като започне пилотното въвеждане на цифровата рубла.

Очаква се използването на смарт договори в дигиталната рубла да намали оперативното натоварване на банките и да направи сделките по-прозрачни. Русия се надява, че внедряването на CBDC технологията ще доведе до иновации и възможности за растеж на индустрията.

Изначално пилотната програма за дигитална рубла ще бъде с ограничен обхват, като в нея ще могат да участват само избрани клиенти от участващите банки. Все пак, банката на Русия ще прецени дали да разшири програмата след първоначалния етап. Множество други държави, сред които Япония, Бразилия, Индия и Китай, също изразиха интерес към въвеждането на собствени CBDC.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *