Отново предстои обилен снеговалеж

В момента в почти всички северни райони температурите са под минус 10 градуса, на места до минус 15. Максималните им стойности в Северна България ще достигнат най-много до минус 4°. Вятърът отново може да затрудни почистването на пътната мрежа заради навявания.
Пътищата са проходими при зимни условия. Остава забраната за движение на камиони с тегло над 10 тона в областите Силистра и Хасково. От МВР призовават всички водачи на ТИР-ове, които пътуват в посока Сърбия, да отложат заминаването си, освен ако това не е наложително. Това се налага, тъй като на ГКПП Калотина вече има около 100 ТИР-а, информира bTV.
Новият снеговалеж сериозно притесни общините в Североизточна България. Там все още има бедстващи села, достъпът до които продължава да е изключително труден и дори невъзможен след последните валежи. Такава е ситуацията със село Васил Левски в община Алфатар. Пътят все още е покрит със снежни преспи. Няма доставки до магазина. Хляб се носи два пъти седмично с тежка техника.
Вече близо седмица Силистра е без железопътен транспорт. Днес също няма да пътуват влакове, съобщиха от железопътната гара. Проблемът е възникнал, след като в участък на железопътната линия между Силистра и Алфатар заседнаха в преспа два локомотива и мотриса „Дезиро“. Отсечката е разчистена, но движението не е възобновено. Главните пътища от Силистра за съседните области са проходими при зимни условия, съобщава БТА. Не е преустановено движението на автобуси. По пътя за Добрич се минава по обходен маршрут през село Войново. Все още не са проходими пътищата между селата Добруджанка и Краново и между с. Черногор и гр. Главиница. Заради усложнената пътна обстановка и ниските температури от понеделник до сряда включително учебни занятия няма да има в 45 училища в шест от седемте общини на област Силистра.
В Южна България вече се усеща повишаването на температурите – следобед градусите в региона ще са около нулата, а на югозапад може да достигнат и положителни стойности. В началото на следващата седмица ни очаква отново снежвалеж, а от средата на седмицата и ново застудяване.
Дунав замръзна
След като в продължение на дни ледоходът по Дунав се увеличаваше, най-накрая ледът скова напълно плавателната река. По поречието обикалят патрули, за да ограничат достъпа на граждани до своеобразната ледена пързалка. Замръзването на Дунав се е превърнало в атракция за хората. Голяма част от дунавските общини са в бедствено положение от дни. Снегопочистването в региона е затруднено от вятъра, но и от недостиг на и без това морално остарялата техника.
Проходите
От Агенция „Пътна инфраструктура” информират, че проходите „Златишки”, „Твърдишки”, ,,Върбишки” и „Троянски” са затворени. Забранено е движението на товарни автомобили през проходите „Дюлински”, „Айтоски”, „Вратник”, „Шипка”, „Петрохан”.
Забранено е движението на автомобили с тегло над 10 тона по републиканските пътища в областите Силистра и Хасково. С вериги трябва да са всички, които пътуват през „Пампорово”, „Рожен”, ,,Превала”, „Печинско”. Остава в сила предупреждението на планинските спасители за повишена лавинна опасност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *