Отново шок: поскъпват хлябът, млякото, месото

Преди дни стана ясно, че пшеницата в Добричко е поскъпнала до 420 лева на тон  в разгара на жътвената кампания. Според Найденов причината за рекордните цени на пшеницата отново е в другите:  прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като „растящ тренд“ и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари. В отговор на въпрос министърът коментира, че заради по-ниското потребление на хляб през лятото, когато се набляга повече на зеленчуци и плодове, повишението няма да се усети толкова бързо, но през септември-октомври ще има реално поскъпване. Важното е да можем да следим това по цялата верига и да няма опити за спекулации или някой да се опитат на базата на обективни фактори да вдигнат цената неимоверно много, посочи Найденов. Той допълни, че ако в близките няколко дни не завали дъжд, се поставя под въпрос реколтатата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуражите и ще доведе до поскъпване на мляко и месо. Това, което правим като държава, за да не се отрази поскъпването на фуража върху цената на месото, е да се опитаме да подпомагаме животновъдния сектор, добави министърът, цитиран от БТА. Увеличение в цената на хляба ще има, но не може да се каже с колко, коментира пред „България он ер“ Кольо Колев, главен секретар на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители. Той обясни, че поскъпването идва основно от увеличението при цените на комуналните услуги, както и на брашното. Над 800 лева струва тон брашно, което е с 200-250 лв. увеличение в сравнение с предходните месеци. Според него не може да се каже каква трябва да бъде средната цена на килограм качествен хляб, защото всичко зависи от технологията на производство, която използва всеки производител. Потреблението на хляб и хлебни изделия намалявало от доста време и това ще усложни ситуацията. По данни на Агенцията по безопасност на храните около 1800 фирми произвеждат хляб. От тях около 50 са големите, а другите са малки и средни предприятия, които произвеждат предимно хлебни изделия. Бизнесът е много затруднен, защото конкуренцията е много голяма, обясни  Колев. Вчера стана ясно, че цената на хляба вече е скочила в Бургас.  По-скъп хляб ще продават не само от частните, но и от общинския производител „Хляб и хлебни изделия”.
Всички месопреработватели задържат до последно увеличението на цените на  своите продукти, защото потреблението на пазара е свито, а конкуренцията е голяма. Това коментира за Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев по повод изказването на Найденов, че рекордните цени на зърното тази година ще доведат до скок в цената на хляба, месото и млякото.
Месопреработвателите предлагат вариант, при който и потребителите ще бъдат доволни, и производителите няма да работят на загуба. „Това е намаляване на ДДС ставката за храните от 20 на 10 на сто“, обясни Кирил Вътев.
Доста от месопреработвателите работят, само за да поддържат работните места и то след като правят изключително сериозни действия в посока свиване на разходите, добави той. По думите му в сектора текат съкращения, защото потреблението е много свито, а някои фалират.
По-ниското ДДС за основни хранителни продукти било широко разпространена практика в целия Европейски съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *