Отпадат визите за влизане в ЕС на украинците

Визите за граждани на Украйна за влизане в Европейския съюз ще отпаднат, става ясно от съобщение на Европейския парламент.

Свободното пътуване на украинците обаче няма да бъде възможно за държавите от европейската икономическа зона – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, както и в Ирландия и Великобритания.

Очакванията са, че визите ще отпаднат през юни 2017 година – 20 дни, след като разпоредбата бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС.

Предложението за безвизовия режим беше прието с 521 гласа „за“, 75 „против“, а 36-ма депутати се въздържаха при това гласуване.

„Украйна изпълни всички критерии, а принципът, който отстояваме в ЕП, е премахване на визите при всички изпълнени критерии“, посочи докладчикът по темата Мария Габриел. За нея с гласуването се дава много силен сигнал – Украйна е ключов партньор за ЕС в Източното партньорство.

Още в началото на 2014 година Европейският парламент призова за „бързо постигане“ на споразумението за режим с безплатни визи, а на следващ етап и за безвизов режим за украинските граждани.

ТАСС съобщи, че още в първия час, след като ЕП обяви своето решение, украинците блокираха с големия брой заявки сайта за онлайн заявка за документи за самоличност, информира investor.bg. По-късно услугата е била възстановена.

Държавните лидери приветстваха отпадането на визовия режим. За президента Петро Порошенко това е „исторически акт за обединението на Европа“, посочва още руската агенция.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *