Отстраненото ръководство на КТБ алармира за разпродажби на активи на фирми длъжници

Отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ) алармира за разпродаването на активи на фирми, които са длъжници на банката. В отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов те твърдят, че парите от тези разпродажби не отиват за погасяване на дълговете към КТБ.

“Вътре в банката продължава хаосът и безотговорното поведение на назначените от БНБ квестори, чиято функция, съвместно с Централната банка, е да опазват активите на КТБ АД.

Допуснато е и продължава да се допуска активи на фирми-длъжници да се разпродават и ипотекират в полза на трети лица, като нито един лев от тези сделки не отива за погасяване на дълга към банката”,се казва в писмото.

Публикуваме целия текст на писмото без редакторска намеса:

„Уважаеми г-н Борисов,

Напълно основателно Вие задавате въпроса: „…какво се случва вътре в банката?”.

Ние също така се интересуваме какво се случва в КТБ АД, задаваме въпроси, на които се налага сами да търсим отговорите и тези отговори не са никак успокояващи.

Доказателство за нашата активна позиция са изпратените жалби и писма не само до УС на БНБ, Министър-председателя Пламен Орешарски, Министър-председателя Георги Близнашки, Министъра на финансите Петър Чобанов и Министъра на финансите Румен Порожанов, но и до Председателя на Комисията за финансов надзор, Председателя на 42-рото Народно събрание, парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание, Министъра на правосъдието, Министъра на вътрешните работи, Асоциацията на банките в България, Председателя на Комисията за защита на конкуренцията, представителните организации на работодателите, синдикатите.

Уведомили сме надлежно и отговорните структури на Европейския съюз за това пренебрегване на задължения от страна на българските държавни органи. Информацията е изпратена до: Комисията по право и ред на ЕС, Генералната дирекция „Конкуренция“ и Генералната дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия; Европейската централна банка; Европейската банкова федерация.

Какво всъщност се случва зад затворените врати на КТБ АД?

Вътре в банката продължава хаосът и безотговорното поведение на назначените от БНБ квестори, чиято функция, съвместно с Централната банка, е да опазват активите на КТБ АД.

Допуснато е и продължава да се допуска активи на фирми-длъжници да се разпродават и ипотекират в полза на трети лица, като нито един лев от тези сделки не отива за погасяване на дълга към банката.

До нас постоянно достига информация – от медиите, от други публични източници (например, от Имотния регистър), че лицето Бисер Андонов Лазов – защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми – кредитополучатели в КТБ АД, с просрочени задължения, разпродава техни активи. Имотите се разпродават, прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица и техни фирми (Ангел Славчев Христов, сина му Лъчезар Христов, Ненчо Ангелов Трифонов и др.).

Така, например, на 31.10.2014 г. фирма „Евробилд 2003” ЕООД (собственост на „Аквафинанс” ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за десетки милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. „Граф Игнатиев” №10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката, е „Ню кооп инвест” ЕАД (под контрола на Лъчезар Христов и представлявана от Ненчо Трифонов). Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида № 557698, том 21, акт 50.

На 13.11.2014 г. същата фирма – „Евробилд 2003” ЕООД, продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на „Балкан Ерма” ЕООД с управител Ангел Славчев Христов – близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №84119, том 23, акт 127.

На 13.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава на същата тази фирма – „Балкан Ерма” ЕООД, парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №62556, том 20, акт 93.

На 14.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава отново на фирма „Балкан Ерма” ЕООД, имот – парцел с площ от 160 дка, на първа линия на морето в близост до гр. Бяла, обл. Варна. Сделката е отразена в Имотния регистър с вх. номер 25670 от 14.11.2014 г., том 67, акт 63.

По наша информация, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на „Евробилд 2003” ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми.

Това е само част от извършваните от Бисер Лазов сделки в ущърб на интересите на КТБ АД.

Посрещнахме с дълбоко удовлетворение Вашето изказване пред българската общност в Германия: „КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката“. Изложените факти бяха потвърдени и в Отчета на БНБ за първо шестмесечие на 2014 г.: „През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка АД, породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка…”

Това изказване на УС на БНБ само доказва, че случващото се днес в затворената банка КТБ АД е следствие от медийно-институционална атака, следствие от бездействието и умишлените действия на ръководството на БНБ и правителството на Пламен Орешарски. Те можеха и могат да си го позволят, защото са убедени, че няма да платят цената на действията и бездействието по никакъв начин. В същото са убедени и квесторите, назначени от БНБ въпреки липсата на ценз.

Уважаеми г-н Министър председател,

Убедени сме, че ще направите всичко необходимо за стабилизирането на финансовата система като съществен елемент от икономиката на страната. Това стабилизиране включва и внасянето на яснота по случилото се с КТБ АД и възстановяване на доверието в българските институции. Пожелаваме Ви успех в това отговорно начинание“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *