Отчетоха поскъпване на храните

Храните поскъпнаха в първата седмица на август, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Цените на едро на захар, фасул, мляко, пиле, кренвирши и дори маргарин са се повишили с до 5% спрямо последната седмица на юли. Най-голямо е увеличението при пилешкото месо. Килограм бутчета се продават по борсите за 3,30 лв., или с 15 стотинки по-скъпо само за седмица. С 11 стотинки нагоре е е цената на килограм кренвирши и стига до 4,63 лв. Поскъпване има и при колбасите, в това число и шунката, показват данните на комисията.

По-скъпо вече плащат потребителите за прясно и кисело мляко. Кофичката от 3 и над 3% масленост гони 80 стотинки на едро. Литър прясно мляко пък се предлага за 1,46 лв.

С над 3% се е повишила и цената на сиренето с палма. Килограм от имитиращия продукт струва 2,55 лв. В същото време обаче сиренето от мляко поевтинява макар и с малко, отчитат от ДКСБТ. По борсите средната цена е около 5,53 лв./кг. Седмици преди сезона на компотите захарта също тръгна нагоре. Пакет от 1 кг се предлага по 1,52 лв./кг. Цената е с 30 стотинки по-висока спрямо август миналата година, когато килограмът се е продавал по 1,24 лв информира в. Труд.

Увеличение има и при фасула, ориза, лещата и дори брашното.

Салатата обаче ни излиза по-евтино. Най-голямо е намалението при корнишоните и оранжерийните краставици. Цената им пада съответно с 11,6 и 15% през последната седмица. Оранжерийните домати се продават по 1,40 лв./кг, което е с 8,5 на сто по-евтино спрямо края на юли, а полските – по 1,52 лв./кг. Стойността на тиквичките се понижава с цели 23,5% и килограмът се търгува по 65 стотинки.

 

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *