От днес бързи кредити ще се дават със застраховка и поръчител

От потребителите на бързи кредити вече се очаква да сключват допълнителни договори за застраховки, да предоставят като обезпечение гаранции и поръчители с добри доходи, както и да заплащат цената на услуги, които досега са били включвани в лихвата по краткосрочните заеми. Това обявиха вчера от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. От днес влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които налагат нови регулации във финансовия сектор.

Досега цената на всички тези услуги се включваше в лихвата и таксите, формиращи крайния годишен процент на разходите (ГПР) по кредитите. Занапред част от тях ще бъдат предоставяни отделно и за тях потребителите ще заплащат допълнително, поясняват от асоциацията. Законът въвежда максимално допустим годишен процент на разходите, чийто таван е малко над 50%. В ГПР се включват договорената лихва и дължимите такси и комисиони. Фирмите за бързи кредити са категорични, че промяната в закона няма да доведе до автоматично намаляване на цените на услугата бърз кредит, тъй като те се формират на пазарна основа. Небанковите финансови институции, които имат право да дават заеми, в момента са около 190.

Общата цена на кредитите няма да бъде намалена с влизането в сила на новия Закон за потребителския кредит, прогнозира финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова пред „Сега“. С новите правила банките вече ще могат да променят едностранно лихвите само в случаите, когато в договора изрично е предвидена възможност за намаляване или увеличаване на разхода по кредита. Отменя се събирането на такси и комисиони за усвояване и управление на заема. Засега банките са предпазливи и едва няколко трезора са отразили промените в продуктите си, каза Николова. По нейни думи обаче очакваното поевтиняване на кредитите няма да се случи. „Нашите наблюдения показват, че годишният процент на разходите няма да се понижи, както се очакваше, тъй като банките компенсират например с други такси“, обясни тя.

Потребителите също не очакват промяна в общата цена на кредитите след влизането в сила на промените в закона, сочат данните от допитване на сайта „Моите пари“. 40% от анкетираните са на мнение, че промените ще доведат до покачване на лихвите. Почти поравно се разпределят тези, които считат, че няма да има промяна в лихвите – 21%, или че те ще бъдат подобрени – 20%.

ПРАВИЛА

С промените в закона от днес таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит е ограничена до най-много 1% от отпусната сума, и то само ако рефинансирането се извърши през първата година след взимането на кредита. След изтичането на първите 12 месеца банката няма право да начислява такава такса. Разпоредбите на Закона за потребителския кредит вече ще се прилагат и за кредити под 400 лв. С влизането на промените в сила се очаква банките да предложат и договори за кредит, според които, ако човек не може да изплаща ипотечен заем, е достатъчно да върне жилището и да не дължи повече нищо на банката. Според Десислава Николова лихвите по тези заеми ще бъдат с 2 или 3 процентни пункта по-високи, а процентът на финансиране – доста по-нисък. Експертите не очакват голям наплив към този вид продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *