От началото на годината до края на ноември цената на златото се е покачила с 22.4 %

През последния месец на годината можем да очакваме скок в цената на жълтия метал, прогнозират аналитиците на компанията. Те се позовават и на анализ на Кевин МакЕлрой от „Дейли Профит“, в който се твърди, че ноември и декември са традиционно най-печелившите месеци за цената на златото.
Статистиката показва, че през последните 40 години, над една четвърт от годишното покачване на златото се регистрира през ноември и декември. В общи линии 2011 година следва историческия тренд – традиционно слаби май и юни и силни август и септември, като просто тази година традиционната за октомври корекция се случи през втората половина на септември, твърдят анализаторите.
Сред фундаменталните причини за силни последни два месеца на годината според експертите е засиленото търсене в Азия и по-специално – сватбеният сезон в Индия, който започва от края на септември и продължава до края на декември. Сред другите основни фактори, които правят декември добър за покупка, са и рекордните експозиции на фондовете, инвестиращи в злато. Според данни на агенция Блумбърг експозициите в злато на тези фондове са достигнали рекордните 2 350.8 тона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *