От 14 май се кандидатства по схемата за енергийна ефективност

Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на официалното представяне на схемата днес.
По схемата от ОП „Конкурентоспособност“ се отпускат 150 млн. евро. ЕБВР предоставя кредитна линия на шест български банки – „Алианц Банк България“, „ДСК Банк България“, „МКБ Юнионбанк“, „Прокредит Банк България“, „Райфайзен Банк България“ и „УниКредит Булбанк“, в размер на 50-150 млн. евро за мостово финансиране на проектите.
Според Добрев съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите. Министърът коментира, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране.
Двама асистенти по програмата – технически и асистент по верификацията, трябва да съдействат за значително ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е до 2 млн. лева. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия. По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България.
„С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност“, каза Делян Добрев.
„Подпомагането на енергийната ефективност е един от ключовите приоритети на ЕВБР“, заяви управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. „Чрез реализацията на програмата съвместно с МИЕТ ние подпомагаме повишаването на конкурентоспособността на българската икономика“, допълни още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *