Официално: Берлускони каза „Чао“, изпратиха го с „Клоун“

Снощи Наполитано прие Берлускони , след заседанието на парламента който прие пакетът от антикризисни мерки. това бе и условието, което постави Берлускони за подаване на оставка. В центъра на Рим стотици хора очакваха това събитие. демонстрантите около италианския парламент скандираха „Оставка“ и „Довиждане, Силвио“.
75-годишният Берлускони съобщи на 8 ноември, че веднага след като бюджетните мерки бъдат прокарани, той ще подаде оставка. Няколко души напуснаха парламентарната му група в последните седмици, което го остави без мнозинство в парламента, в момент, когато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на страната мина прага ог 7%, който накара по-рано и Гърция, Ирландия и Португалия да търсят помощ.
Караниците в кабинета му парализираха правителството, а опитите му да се защитава срещу обвинения, сред които корупция и платен секс, доведоха до рухване на популярността му – както в страната, така и зад граница.
„Не си представяме, че без Берлускони проблемите ни сами ще се решат, но без Берлускони поне можем да започнем да работим по проблемите“ – коментира Роко Бутилионе, депутат и член на предишното правителство на Берлускони.
Хиляди италианци се събраха пред президентския дворец за да станат свидетели на последните минути на най-дълго служилия министър-председател на страната след Втората световна война.  Мнозина скандираха „буфон, буфон“ (б.р. клоун, палячо) при преминаването на колата му край президентския дворец. Оставката на Берлускони предизвика импровизирани тържества, като мнозина развяваха италианския флаг и танцуваха, предава Блумбърг.
„От първото избиране на Берлускони досега, не много се е променило“ – коментира Грант Амиот, професор по политика от университета Куин, в Онтарио, Канада и автор на книгата „Краят на ерата Берлускони?“
„Целият свят стана доста по-конкурентен. Италианските икономически и държавни структури се нуждаеха от реформи, а това не бе направено. Стагнация е думата, която най-често използвам за да опиша ерата на Берлускони“ – коментира професорът.
Монти ще оглави т.нар техническо или служебно правителство, от предимно неполитически фигури, което ще е натоварено с прокарването на мерките за икономии, одобрени от Берлускони и правителството му. Те ще се опитат да убедят инвеститорите, че Италия може да намали 1,9-трилионния си дълг в евро, който е по-голям от дълговете на Гърция, Испания, Португалия и Ирландия взети заедно.
Монти планира да определи за финансов министър Гуидо Табелини. 55-годишният Табелини е професор по икономика от университета Бокони в Милано, оглавяван от Монти. Джулиано Амато, бившият премиер, а сега съветник на Deutsche Bank AG, ще е външен министър, според изданието.
Монти има одобрението на доста от противниците на Берлускони, а намерението на Наполитано да ускори връчването на мандат на Монти за съставяне на правителство, колкото се може по-бързо, предизвика одобрение зад граница.
В коментар от вчера от Токио управителният директор на МВФ Кристин Лагард определи Монти като „изключително компетентен“. Монти прекара близо десетилетие в Брюксел като еврокомисар, първо за вътрешния пазар, а впоследствие за конкуренцията.
През 2001 той блокира придобиването от General Electric на Honeywell International Inc., първият случай, когато ЕС е спирал сделка, която преди това е имала одобрението на щатските регулатори. Той бе и човекът, който наложи рекордната антимонополна глоба от 497 милиона долара на Microsoft Corp. Монти бе консултант за 6 години на Goldman Sachs Group Inc.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *