Оценки за въздействието на Brexit не съществуват

Правителството на Обединеното кралство   не е извършило никакви оценки на въздействието на напускането на ЕС за икономиката на Обединеното кралство, каза британският секретар за Брекзита Дейвид Дейвис пред депутатите. „Няма никаква системна оценка на въздействието“, каза  Дейвид Дейвис пред комитета „Брекзит„. Според него правителството е изготвило „секторен анализ“ на различни отрасли, но не е „прогноза“ за това какво ще се случи, когато Великобритания напусне ЕС. И добави, че много голяма операция за планиране на извънредни ситуации е в сила в момента.  На което реагира Джеръми Корбин: „Това наистина е разминаване“.
В изслушването в Брюксел миналата седмица Хилари Бен попита дали са извършени оценки на въздействието в различни части на икономиката, като се изброяват автомобилния, космическия и финансовия сектор. „Мисля, че отговорът няма да бъде за всички,“ отговори тогава двусмислено Дейвид Дейвис. Според него не са  необходими официални оценки, за да се знае, че „регулаторните препятствия“ ще имат отражение. „Не съм фен на икономическите модели, защото всички те се оказаха неверни“, добави той.
Дейвид Дейвис вероятно не е предполагал, че  темата „Брекзит“ ще продължава да носи главоболия.  Но откровеното му признание, че оценките на въздействието не са завършени, неизбежно ще бъде „уловено“ от критиците, за да се твърдят, че екипът на Тереза Мей просто не си е свършил основната работа.
На второ място, предложението му, че няма ресурси за това, и въпреки това част от работата, която неговите служители са направили, затова и не е много добра, едва ли е извинение на брекзитския му отдел.
Трето,  Дейвид Дейвис вероятно не помага на собствената си репутация, като казва откровено на комитета, че е получил две глави от 850-те страници от анализа, но не ги е прочел.  А самият  Дейвид  Дейвис дори бе предложил на комитета по кое време да се приемат тези документи.
Преди една година той каза, че неговият отдел е бил „в средата на извършване на около 57 групи анализи“ в различни части на икономиката. На 1 ноември депутатите приеха предложение за освобождаване на „Оценките за въздействието на Brexit“ на Комитета на депутатите. В отговор правителството заяви, че това предложение „не е разбрало“ какво всъщност са били документите, но оттогава е предоставило редактиран набор от доклади на комисията.
Преговорящият от страна на Великобритания каза на депутатите, че това означава „да се приближим възможно най-близо до това, което приехме, за да бъде отговорено на очакването на парламента“. Не съществува „количествена икономическа прогноза за резултата“, призна той.
Преди време и министър-председателят Тереза Мей повтори думите на Дейвис, че става дума за „секторен анализ“, а не „оценки на въздействието“, и добави, че правителството няма да даде коментар за подробностите на преговорите.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *