Очакват Мадоф да се признае за виновен във финансови престъпления

Бърнард Мадоф, обвинен в организирането на инвестиционна измама за 50 млрд. долара, се очаква да признае обвиненията следващата седмица, три месеца след като беше арестуван, предава Ройтерс.
Мадоф, за който съдебните власти казват, че през декември е признал организирането на престъпната схема, досега не е отговорил официално на нито едно от обвиненията.
Юридически експерти казват, че всички данни сочат, че е било договорено Мадоф да се признае за виновен пред съда в осъществяването финансовата измама, която се смята за най-мащабната в историята на Уол Стрийт.
От правителствената Агенция за защита на инвеститорите в ценни книжа (SIPC), която е била създадена в помощ на инвеститорите във фалирали фондове, включително и този на Мадоф, казват, че са изпратили запитвания до четирима акционери. Инвеститорите имат право да получат до 500 хил. долара от SIPC.
Мадоф бе арестуван на 11 декември след като от ФБР съобщиха, че е признал, че е управлявал „гигантска схема от типа Понзи“, която е отчела загуби на стойност 50 млрд. долара за дългогодишен период, пише изданието. Схемите от типа „Понзи“ са инвестиционни структури, в които първите инвеститори получават приходи от постъпленията от следващи клиенти.
Съучастници?
По мнението на юридическите експерти ако Мадоф се признае за виновен той ще се съгласи да сътрудничи на правителството в разследването на измамата, която е донесла мащабни загуби за банки, заможни клиенти, дребни инвеститори и различни благотворителни организации по света.
Ако в крайна сметка бъдат обвинени и други хора присъдата на Мадоф може да бъде отложена докато бъдат разрешени и другите случаи.
Досега никой друг не е бил обвинен, но малко вярват, че Мадоф е могъл да управлява такава сложна схема сам, пише изданието.
70-годишният Мадоф може да прекара остатъка от живота си в затвора. Междувременно той е освободен под гаранция от 10 млн. долара и в момента се намира под домашен арест под 24-часово наблюдение в своя апартамент в Ню Йорк , чиято стойност се изчислява на 7 млн. долара.
Активите на Мадоф и тези на неговата компания Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, са били запорирани със съдебна заповед докато властите се опитват да възстановят капиталите на неговите клиенти. Досега са били възстановени по-малко от 1 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *