Очакват се 11 млн. туристи през лятото

За изключително добър сезон се готвят българските черноморски курорти. Очаква се това лято вакандиите си там да прекарат 11 млн. души. Те ще бъдат разделени сравнително поравно между българи и чужденци, сочи прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, предаде БНТ. И въпреки оплакванията на хотелиерите, че нямат достатъчно и квалифициран персонал, експертите очакват българското Черноморие да отчете силен летен сезон.

Въпреки очаквания голям брой българи по курортите ни, няма да са малко и тези, които ще предпочетат чужбина. „Българинът обича да пътешества. От това ще спечелят както родните курорти, така и популярните европейски дестинации”, казват от Института. Италия, Испания и Гърция традиционно привличат най-много българи. В туристическото състезание с тях България отново ще се надява повече родни пътешественици да споделят мнението, че нашето си е най-хубаво, надяват се експертите.

„Ако говорим за България, вече гледаме традиционно не само дълги летни ваканции, същевременно уикенд-туризъм с, да кажем, 2-3 нощувки на морето. Така че около 5.5 милиона пътувания очакваме да бъдат на българи“, казва Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма. Според него чужденците, които ще пътуват до българските морски курорти за лятото се очаква да бъдат около 5.3 млн. души. Ко прогнозите се сбъднат, това означава, че България ще отчете около 10% ръст спрямо резултатите от миналото лято. Така пък ще има увеличение на туристическия поток за втора поредна година.

Според Занков повишеният интерес към България от чужбина се дължи до голяма степен на разширяващата се мрежа от нискобюджетни полети. „Те дават страшно много възможности и за чужденци да идват в България, заради което съответно развиваме един страхотен културен туризъм. Не само летен и зимен, както беше преди, информира pik.bg. Сега искаме да се превърнем и да се утвърдим в една дестинация за културен туризъм в четири сезона“, казва още екдпертът.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *