Очаква ли се срив на еврото

„Eврото най-вероятно ще преживее колапс през следващата година и половина“, заяви пред BBC Тед Малок, бизнесмен, бивш преподавател в Oxford University и голям привърженик на Brexit, цитиран от британския вестник Independent.

В интервю той заявява, че ако бе инвеститор, щеше да заема „къси“ позиции спрямо еврото, което в борсовата терминология означава, че инвеститорите залагат на това, че даден актив ще намали стойността си.

Той също така отбеляза, че би било най-добре за САЩ, ако Великобритания излезе „чисто“ от Европейския съюз.

Според Малок, професор в Henley Business School, който някога е работил в закритата вече инвестиционна банка Salomon Brothers, след Brexit Великобритания ще бъде в състояние да заобиколи „бюрократите от Брюксел“.

По думите му всеки опит на ЕС да попречи на Великобритания да започне преговори със САЩ около евентуална търговска сделка ще прилича на „опит на съпруг да спре жена си от изневяра“.

В първото си интервю за британската преса в навечерието на встъпването си в длъжност миналата седмица Тръмп определи Brexit като „страхотно нещо“, като прогнозира, че и други държави ще последват Великобритания и ще напуснат блока.

„Вярвам, че и други ще напуснат. Мисля, че единството няма да е толкова лесно, колкото много хора си мислят“, заяви преди това Тръмп.

По-рано този месец, когато беше запитан смята ли, че е добре европейски страни да напускат ЕС, Малок обясни само, че „световната икономика се променя“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *