Очаква ни една тежка зима по отношение на безработицата

Не може да се каже, че коронакризата е отминала. Отшумя най-лошата част, свързана със замразяването на дейността на бизнеса. Замрялата икономическа активност и това, до което доведе тя, е един много сериозен спад, който ще има своите последствия. Вероятно безработицата ще се увеличи през зимата, а мерките на правителството в един момент ще свършат. Очаква ни една доста тежка зима при всички случаи. Това каза икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Еврокомисията: Безработицата в България ще скочи до 7% - NOVA

Войнов коментира темата за Brexit на фона на последните политически трусове между Великобритания и Европейския съюз. Той отбеляза, че проблемите за Обединеното кралство се наслагват, имайки се предвид и икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Сред най-големите предизвикателства в преговорния процес между Брюксел и Лондон Войнов изтъкна темата за държавните субсидии за компании, които бяха позволени в ЕС на базата на определени изключения от настоящите регламенти на блока и след одобрението на Европейската комисия (ЕК), информира investor.bg.

Евростат дава България за пример със спад в безработицата през 2019 година | Агроновините

“Великобритания е в транзитен период и иска да предоставя субсидии на бизнеса, без да се съобразява с европейските правила. ЕС обаче не може да допусне държава, която субсидира своя бизнес, да се конкурира с европейските фирми, това е изискване на блока в преговорите със страните от целия свят”, обясни Войнов.

Той прогнозира, че ако британският премиер Борис Джонсън продължава да настоява за подобни субсидии, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, като последиците ще са тежки за самата нея.

Безработица: Чехия 3.4%, Германия 3.8%, България 7.2% | Социална политика | Българска стопанска камара

“Налагането на каквито и да е мита най-вероятно ще се отрази изключително негативно върху британската икономика. ЕС, разбира се, ще пострада значително по-малко. Европейските фирми, наслагвайки ситуацията с коронавируса, имат подкрепата на ЕС, на правителствата си, на Европейската централна банка (ЕЦБ)”, сподели още Войнов.

Икономистът коментира и отражението на Brexit върху България. Той посочи, че търговията на страната ни с Кралството е малка – между един и два процента от БВП, а влиянието на процеса може да е косвено за България чрез глобалните канали за доставка.

България е на шесто място в ЕС по ниска безработица - Труд

“Пряката загуба от Brexit за България ще е незначителна”, подчерта Войнов.

По думите на икономиста България по-скоро печели към настоящия момент от ситуацията заради разколебаването на огромна част от инвеститорите, които доскоро избираха Кралството за хъб на инвазията си в ЕС.

Целия разговор може да видите във видеото, поместено на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *