Очаква се реколта над 5 млн. тона пшеница

Над 5 млн. тона се очаква да е реколтата от пшеница тази година. Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017.

По данни на ведомството около 11 млн. дка са засети с пшеница, а 1,3 млн. дка са заети от ечемик. Тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, подчерта Добрев. Той информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите, насрочена за началото на юли.

Около 343 хил. тона е остатъкът от пшеница от миналата година, като се очаква към 30 юни 2017 г. да има налични и 270 хил. т зърно от старата реколта.

Относно ечемика очаква се добивите да достигнат приблизително миналогодишните количества. По думите на Добрев преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 хил. тона, а наличната рапица – 32,6 хил. тона, информира monitor.bg. Освен това има засети и 62 хил. дка ръж, 153 хил. дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 хил. тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 млн. тона.

 

 

 

inancebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *