Очаква се силен трафик по пътищата в днес и утре

В петък след 17.30 ч, събота преди обед и в следобедните и нощните часове на неделния ден интензивно ще е движението от столицата към Варна и Бургас, по международния път Е-79 /София- Благоевград – Кулата/, международния път Е-80 /Калотина- Кап. Андреево/, Русе- Плевен, Дуранкулак – Варна-Бургас, както и по пътищата от Източна България към Черноморието. В този период се увеличава значително и потокът от транзитно преминаващи леки автомобили от Западна Европа към Турция и обратно по направлението Калотина – София – Автомагистрала „Тракия“ – Пловдив – Свиленград – Капитан Андреево.
 С цел намаляване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия, ръководството на ГДОП е разпоредило осигуряването на максимално полицейско присъствие на контролни екипи, съобщават от пресцентъра на МВР. В най-натоварените участъци и когато това се налага, те ще предприемат регулиране на автомобилните потоци. Само по направлението Пловдив – Бургас е осигурено дежурство на 12 полицейски екипи. По това и останалите натоварени направления те ще извършват основно подпомагащо насочване и регулиране на движението. За да се избегнат задръствания, „Пътна полиция“ своевременно ще предоставя информация за натоварените маршрути с препоръки към водачите за рисковите участъци и маршрути. Контролът над нарушителите ще се извършва главно със стационарни и мобилни технически средства и системи, записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство. Грубите и опасни нарушения на водачи ще се санкционират на място.
„Пътна полиция“ напомня на шофьорите, които ще се движат по натоварените маршрути, да не предприемат рискови и излишни изпреварвания; да спазват скоростта на колоната и по-голямата дистанция; да не сядат зад волана преуморени, да не превишават максимално разрешените скорости и по пътища с по-слабо движение /като се има предвид, че напоследък зачестиха особено тежките ПТП на третокласни и общински пътища – излизане извън очертанията на платното поради високи скорости и в тъмната част на денонощието/. Не се препоръчва в усложнена обстановка и интензивно движение да шофират водачи с малък стаж и опит; пътниците и водачът да не забравят задължението да поставят предпазните колани, а малките деца да пътуват само в седалки и столчета с колани. Да не се допуска управление на моторни превозни средства от неправоспособни и употребили алкохол.
При необходимост, гражданите могат незабавно да сигнализират на телефони 112 и 166.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *