Още умуват кой да опере пешкира за ”Белене”

Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Това заявява днес на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов, както личи от стенограмата на разговора, цитирана от БГНЕС. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра, добавя премиерът.

„И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков (за четири дни в САЩ – бел.ред.). Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство“, казва Борисов. Казвам го това, защото считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че ние сме направили нещо, различно от това, което досега е договорено“, добавя премиерът.
Трайчо Трайков за договораВ началото на обсъждането по този проблем Трайчо Трайков заявява: „Преди две седмици премиерът публично обяви, че мандатът за преговори с „Атомстройекспорт“ e тримесечен мораториум по проекта. Време, в което да се договарят детайли по договора, както и да се даде възможност да се съобразим с евентуалните нови изисквания за безопасност. Защото, ако те са съществени, биха могли да доведат до повишаване на цената на проекта, каквато и да е тя, биха добавили нещо отгоре. Така че, ние имаме нужда поне от тези три месеца, за да вземем предвид тези нови факти. Това беше и мандатът, с който изпълнителният директор на НЕК и преговарящият екип влязоха в тези разговори с „Атомстройекспорт“. В допълнение на това има решение на Съвета на директорите на НЕК от 31 март т.г., в което се казва, че се дава мандат вече от НЕК на изпълнителния директор да преговаря от името на НЕК и да подпише споразумение допълнение 12, след като бъде одобрен от БЕХ. Това, което стана вчера, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок, и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност, обяснява енергийният министър.
Вторият документ е допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок до 1 юни т.г. двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство, продължава Трайков.“Този вариант на допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още в миналия четвъртък и изрично не беше приет. Той беше основата, върху която започнаха преговорите. Към края на деня в петък имахме споразумение, което не беше идеално, но отлагаше действието на досегашното допълнение 11 с три месеца, без да казва, че има мораториум, но и без да налага някакви изисквания на двете страни. Така че, това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум“, обръща се министърът към премиера.
„Рано е да говорим за щети. Имаме нова рамка, в която аз смятам, че българските интереси могат да бъдат успешно защитени, но това е недопустимо поведение на изпълнителния директор на НЕК, затова аз вчера поисках от БЕХ да го освободи“, казва Трайков.
Бойко Борисов уточнява“Няколко неща, които трябва да знаете. По финансовата програма и рамка бях възложил на вицепремиера Дянков да участва пряко в преговорите, и с наемането на консултанта от Ейч Ес Би Си банк и по разговорите, свързани с тази тема. В събота и неделя вицепремиерът Дянков е участвал пряко в преговорите. Снощи при мен водихме конферентен разговор с министър Трайков и с Дянков и мненията са различни между вицепремиера и министъра. Затова съм ги помолил и двамата до връщането на Дянков от чужбина този разговор да се отложи и като си дойдат всеки да поеме своята част и тежест от отговорностите от преговорите.Идеята ми е била, че финансово-икономически проектът „Белене“ трябва да бъде защитен именно затова дали е изгоден или не да се произнесе консултант, който е избран с конкурс. Към момента аз считам, че няма никаква опасност нито за националната сигурност, нито за нарушаване на нашите интереси. Защо? Защото, първо, имаме три месеца отсрочка, която ние искахме, този меморандум ни я дава. Напомням, че на 1 април ние или трябваше да отидем на съд и арбитраж в Париж, или да подпишем това споразумение. Имаме два месеца отсрочка за него. В против случай днес Трайков или упълномощен от него човек трябваше да бъде на съд в Париж.
Борисов посочва, че „първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ „Козлодуй“. И продължава: „Нееднозначно и повтарям не политическо, а експертно е решението за седми реактор в „Козлодуй“ – да или не. Съвсем различно и експертно, и затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже финансово-икономически проектът „Белене“ изгоден или неизгоден. Искам да махна политическото говорене по тази тема.Защото изказвания от типа „ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място“ – това са години назад и ще ни изпреварят много други държави. Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента“, коментира Борисов.
Премиерът подхваща и темата за цената на АЕЦ „Белене“, която никога не била отпадала. „В едно предаване аз казах, че вече на стотния път, който са ме питали, че всъщност цената няма значение по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря. Не на последно място и най-важното в случая, ние паралелно с това е изпратено, това вицепремиерът Дянков ми докладва, че се е разбрал в тридневен срок ние да получим писмо, че руската страна е готова да приеме смяната на турбините, да сложим френски турбини, което увеличава с 400 мегавата мощността на двата реактора. Това са доста пари“, казва Борисов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *