Падат цените за роуминг в ЕС

Европейският парламент гласува да ограничи цените за телефонни разговори и текстови съобщения между държавите от ЕС и да създаде система за предупреждение при природни бедствия или терористични атаки.

Резултат с изображение за роуминг в ес

Съгласно новия закон, който все още се нуждае от официално одобрение от държавите членки, телекомуникационните фирми няма да могат да налагат повече от 19 евроцента за минута разговор и шест цента на текстово съобщение. Приети с 584 гласа срещу 42 гласа, таваните за цените са планирани да влязат в сила на 15 май 2019 г., след като държавите-членки неофициално ги одобриха през юни, информира debati.bg.

 

„Няма да има повече такси за повиквания в рамките на ЕС и за текстови съобщения“, каза Ламберт ван Нистелрой, холандски депутат от ЕНП. Той каза, че ценовите ограничения са допълнение към стъпката на ЕС от миналата година за слагане край на таксите за роуминг за европейците, използващи мобилни телефони в рамките на блока. Това означава, че разноските на европейците за обаждане, изпращане на текстови съобщения или използване на интернет, когато пътуват в други държави от ЕС, ще бъдат същите, каквито са у дома.

Благодарение на правилата на ЕС за „ роуминг като у дома„, когато използвате вашия мобилен телефон, докато пътувате извън вашата страна в която и да е друга страна от ЕС, не е необходимо да плащате допълнителни такси за роуминг. Правилата важат при обаждане (до мобилни и стационарни линии), изпращане на текстови съобщения (SMS) и пренос на данни в чужбина. Правилата важат също за обаждания или текстови съобщения, които получавате, дори ако лицето, което ви търси, използва различен мобилен оператор.

Цената за използването на тези услуги при пътуване в ЕС е същата като във вашата страна. На практика вашият оператор просто таксува или приспада вашето потребление на роуминг услуги от вашия национален тарифен план или пакет.

Ако имате договор с мобилен оператор, който включва роуминг услуги, той автоматично се е превърнал в договор за роуминг като у дома. По подразбиране всички нови договори за мобилни услуги, включващи роуминг услуги, са договори за роуминг като у дома.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *