Пазарите се ослушват: Избори в Каталуня, новини за Гърция

Тази неяснота и агония прави инвеститорите предпазливи. След като цял ден пълзят ниско под чертата, европейските индекси заразиха с червения цвят и индексите отвъд океана. Там след отварянето на борсата на Wall Street най-дълбоко нагазиха сините чипове.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.64% до 12 926 пункта.  S&P 500 Index губи 0.59% до 1 400 пункта. NASDAQ Composite Index се понижава с 0.34% до 2 956 пункта.
Лекият американски петрол продължава да поевтинява и към този час януарските фючърси се търгуват срещу $ 87.59 за барел. Сортът брент поевтинява с 41 цента до $ 110.97 за барел.
На валутните пазари еврото остава силно към долара и йената. Обменният курс към зелените пари е $ 1.2962, а към японската парична единица – 106.4360 йени за едно евро.
Европейската сесия отвори на червено в навечерието на важната среща между европейските финансови министри по проблемите на Гърция. Инвеститорите реагират и на резултатите от изборите в Каталуня, която засега няма да се отцепва от Испания. Еврото остава силно.
FTSE 100 пада с 31% до 5 800 пункта.  DAX INDEX губи 0.32% до 7 286 пункта.  CAC 40 се понижава с 0.27% до 3 519 пункта.
На валутните пазари еврото поскъпва, като освен към долара, забележителен е напредъкът му към японската йена. Към този час единица от обединената валута купува 106.5090 йени. Спрямо долара обменният курс о е $ 1.2968.
Надежди за Гърция вдигат акциите в Токио и помагат на еврото. Петролът поевтинява след като примирието в Ивицата Газа се запази.
Днес финансовите министри на 17-те страни-членки на еврозоната ще подновят работата по гръцката сделка, която се провали през миналата седмица. След като в медиите бе обяснено, че остават за уточняване само технически параметри, пазарите са настроени в очакване за финално решение, с което на Гърция ще бъде отпуснато допълнително време за изпълнение на целта за постигане на управляем бюджетен дефицит, а страните-донорки ще се съгласят да отпуснат допълнителни средства на Гърция във времето, през което тя извършва реформите.
Това води до покачвания в азиатската сесия.
Nikkei 225 затваря с 0.2% ръст до 9 388 пункта.  Hang Seng Index пада с 0.24% до 21 860 пункта. CSI 300 Index губи 0.63% до 2 178 пункта.
Зад оптимизма на инвеститорите в Токио допринесе и заявената готовност за по-големи правителствени покупки в САЩ, което знак, че най-големият потребител на произведеното от азиатските икономики ще е в добра кондиция за покупки.
Надеждата за Гърция оказва подкрепа и на еврото. Към този час то се търгува на ниво $ 1.2947. Върху търговията с обединената парична единица влияят и резултатите от изборите в богатата испанска провинция Каталуня.
От тях ще стане ясно доколко е реалистично Испания да се разпадне на две части. Каталунците искат да се разграничат от финансовите неблагополучия на Испания. Провинцията има собствен език и се различава значително от останалата част на Испания.
Фючърсите за доставка на лек американски петрол през януари поевтиняват със 17 цента до $ 88.11 за барел. Сортът брент пада с 18 цента до $ 111.20 за барел. Основната енергийна суровина се търгува с понижение след като прекратяването на огъня в Ивицата Газа се задържа за по-дълго време и ситуацията между враждуващите Хамас и Израел се укроти.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *