Пазарът пред дилемата американски срещу европейски лихви

Йената загуби позиции по време на азиатската сесия днес, след като инвеститорите спряха нейните покупки на основание надеждите за промяна на паричната политика на Японската централна банка. В същото време днес се забеляза и по-голяма активност от страна на вносителите за покупки на долари за сметка на йени, както и засилен интерес на японски институционални инвеститори за покупки на долари и евро при всеки техен спад срещу йената.

Пазарите от своя страна пренебрегнаха излезлите днес данни, които показаха, че индустриалното производство е нараснало през януари с 0.3% на месечна база, или шесто поредно увеличение, но и под предварителните очаквания за растеж от 0.5%. Цифрите потвърждават възстановяването на японската икономика и подкрепят очакванията за промяна на политиката на японската банка най-късно до края на април, както и за увеличение на лихвите до края на годината за първи път след август 2000 година. Фючърсите по японските лихви почти калкулираха две повишения до 0.50% до края на годината, въпреки че повечето участници на пазара са на мнение, че лихвите в края на годината най-вероятно ще достигнат 0.25%. Предвид нещата, които са вече калкулирани, анализаторите не очакват значително покачване на йената от тези нива. При долар-йена прогнозите са за рейнджова търговия 115-118.

Междувременно европейските валути се търгуваха през нощта в тесен рейндж срещу долара. Единната валута достигна 1.1860, след като вчера спадна до 1.1826, а швейцарският франк за момент спадна до 1.3240, което е тримесечен връх за долара.

Въпреки всичко в момента йената остава в центъра на вниманието, тъй като друго основание за нейно нарастване е закриването на открити дълги позиции във високодоходни валути, финансирани от нискодоходни такива и главно йени.

В момента пазарите очакват оповестяването на данните за основния индекс на потребителските цени в петък, ключов индикатор за бъдещата монетарна политика, като очакванията са за растеж от 0.4% на годишна база, което би било най-висока стойност след началото на 1998 година. Тези очаквания доведоха вчера до най-ниско ниво за последните седем години на фючърсите евро-йена, а доходите по краткосрочните правителствени японски облигации достигнаха пет годишен връх. Дилъри споделиха също, че на пазарите се забелязва голяма активност от страна на японски инвеститори, продаващи австралийски и новозеландски долари, чиито покупки преди време бяха финансирани с йени.

Другата голяма дилема, която вълнува пазарите, е американските срещу европейските лихви. Вчера настроенията бяха в полза на долара, тъй като очакванията са за още две повишения на лихвите от страна на ФЕД. Еврото обаче също е на стабилна основа, защото в четвъртък се очаква повишение на лихвите на ЕЦБ с 25 пункта до 2.5%, а очакванията са до края на годината лихвите в еврозоната да достигнат 3%. На практика ясното тази седмица повишение на европейските лихви, наред със силните коментари на Трише, ограничиха през последните сесии спада в евро-долар. Някои икономисти не пропускат да припомнят, че всичко по отношение на американските лихви е калкулирано, както и че ЕЦБ е в началото на кампанията си, а ФЕД в нейния край и това дава предимство на еврото.

EURUSD Close 1.1847 High 1.1880 Low 1.1826

Еврото вчера спадна и регистрира ново дъно за месеца при 1.1826. Въпреки спада единната валута е най-вероятно на стабилна основа, тъй като в непосредствена близост се намират много силни подкрепи. Първоначалната съпротива е 1.1915, което е 62% корекция на спада 1.1971-1.1826. Следва 1.1971, чийто пробив най-вероятно би довел до спиране на низходящия потенциал от последните седмици.

Ако низходящото движение продължи, силна подкрепа е 1.1775, където преминава възходящата трендлиния от последните месеци, формирана от дъната на 1.1640 и 1.1662, както и това е дъното, след което последва движение до върха на 1.2324.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *