Пазарът се готви за дефолт на САЩ

Експертите отчитат рязко съкращаване на обема на краткосрочните междубанкови кредити. „Световният финансов пазар върви към създаване на ситуация, при която ще бъде загубена ликвидност“, посочва служител на една от водещите банки в лондонското Сити. Фондовете, които работят на пазара на краткосрочни капитали, са започнали да натрупват в резервите си налични пари, за да имат необходимите средства за покриване на задълженията към вложителите в случай на евентуален дефолт.
„На пазара се усеща недостиг на еднодневни кредити, създадоха се условия за загуба на ликвидност в част от секторите на световния банков пазар“, подчертава експертът.
На 16 май САЩ достигнаха сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара. Чрез прегрупиране на паричните потоци финансовото министерство успя да отложи настъпването на неплатежоспособността по задълженията на страната до 2 август. С наближаването на крайния срок намалява увереността, че републиканците и демократите ще успеят да постигнат компромис.Републликанците,  които настояват за съкращаване на разходите в замяна на одобрение за увеличаване на тавана по дълга, предложиха свой план, който вероятно ще бъде отхвърлен.
Шефът на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Реглинг същевременно коментира пред германския в. „Билд“, че не е сигурен в намирането но компромис в политическия конфликт в САЩ по тавана на държавния дълг. „Мисля, че американското правителство и опозицията ще постигнат някакво споразумение, но не можем да бъде напълно сигурно“, посочва Реглинг, цитиран от Франс прес, който оглави институцията, създадена от ЕС, за да помага на затруднени страни от еврозоната.
„Никой не знае какво ще стане, ако първата икономика в света един ден спре да плаща лихвите си по дълга. Такова нещо никога не се е случвало“, посочва Реглинг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *