Папа Франциск: Не превръщайте парите и кариерата в смисъл на живота

Папа Франциск посъветва в проповед по случай Богоявление вярващите да не превръщат гонитбата на кариера, пари или успехи в смисъл на целия си живот. Това предаде в специалните си богоявленски емисии Асошиейтед прес.Папа Франциск заяви пред множеството, предимно членове на уховенството, че хората често се справят, като имат само „здраве, малко пари и малко развлечения“. Той призова вярващите да помагат на бедните и на останалите нуждаещи се, да дават, без да очакват нищо в замяна.
На Богоявление много християнски църкви отбелязват тримата влъхви, които последвали пътеводната звезда, за да открият детето Исус. Папа Франциск призова християните да се запитат „коя звезда сме избрали да следваме през живота си“. „Някои звезди може да са ярки, но не сочат пътя. Така е с успехите, парите, кариерата, почестите и удоволствията, когато те се превърнат в смисъл на живота ни“, подчерта папата, предупреждавайки, че подобен път не води до мир и радост.
Добрите християни не трябва да стоят, чакайки нещата да се случат, а трябва да правят добро, без да им е поискано, заяви на Богоявленската литургия папа Франциск, цитиран от ДПА. „Исус позволи да бъде намерен от тези, които го търсеха, но за да го намерим, трябва да станем и да тръгнем – не да седим, а да поемаме рискове; не да стоим, а да потеглим на път“, подчерта папата.
„Ако искаме да открием Исус, трябва да преодолеем страха си от поемане на рискове, самодоволството си и мързеливия отказ да поискаме повече от живота“, добави той.
Папата произнесе проповедта си по време на служба в базиликата „Св. Петър“, на която присъстваха кардинали, епископи и други членове на духовенството. Той подкани събралите се да бъдат безкористни. „Да правите добро, без да отчитате цената, дори без да е поискано, дори когато не печелите нищо, дори когато е неприятно: това иска Бог“, заяви той. След това той ги подкани да помагат „на тези, които няма какво да дадат в замяна: нуждаещите се, гладните, чужденците, затворниците, бедните“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *