Парламентът ще гласува оставката на кабинета „Станишев“ и ще приеме приоритетите си

В първото си работно заседание днес 41-ото Народно събрание ще гласува депозираната на 14 юли оставка на правителството на Сергей Станишев. Според конституцията кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Предвижда се гласуването на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов да бъде на извънредно заседание на парламента в понеделник, 27 юли, а в четвъртък кандидатът за министър-председател да върне на президента мандата за съставяне на правителство със структурата и състава на кабинета. „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС вече декларираха, че ще подкрепят при гласуването кабинет на Бойко Борисов.

Депутатите ще приемат днес и декларация за приоритетите си през мандата, който вчера не получи съгласието на БСП и ДПС. В проектодокумента, внесен отГЕРБ, „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС, са посочени най-общи цели, като „утвърждаване на достойното място на България като член на ЕС,повишаване на благосъстоянието и равнището на животчрез гарантиране на финансовата стабилност и икономическия растеж“. Депутатите си поставят за цел възстановяване на доверието награжданите към държавата, „включително и чрез ревизиране на управлението на тройната коалиция“. Средприоритетите са посочени възстановяването на дължимите плащания от европейските фондове и подобряването на усвояването им, както и предприемането на спешни мерки за справяне с икономическата криза чрез приемане на антикризисна програма.

Има обещания и за законодателни инициативи, сред които конституционни и законови реформи в областта на правосъдието и вътрешния ред за ефективна борба с всички форми на корупцията и организираната престъпност, за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната, както и за приемането на ново изборно законодателство.

Парламентът ще прекрати днес и пълномощията на депутата от ГЕРБ от Бургас Тодор Йосифов, известен като рап певеца Маниака. Той не дойде на първото тържествено заседание на 41-ото Народно събрание и не положи клетва като депутат. Още преди това в писмо до централата на ГЕРБ информира, че се отказва от депутатското място, за да не навредят на партията негативните публикации за него. Борисов вече обяви плановете си да го вземе в изпълнителната власт, например в министерството на младежта и спорта. Мястотона Йосифов в парламента щезаеме следващият в бургаската листа на ГЕРБ – Иван Атанасов Алексиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *