Пасивната позиция на правителството е неприемлива

Пасивността и липсата на официална реакция по работодателския бойкот за минималните осигурителни доходи /МОД/ от страна на правителството и особено на ръководствата на министерствата на труда и на финансите е опасна и укорителна. Това се казва в съвместно обръщение на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ към правителството разпространено днес от председателите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров на пресконференция в КТ „Подкрепа“. Обръщението е по повод „открито провокативното и подривно за осигурителните права на хората и националните финанси поведение на ръководителите на национално представителни организации на работодателите“, пише в документа.
С оглед на високия дял на сивата икономика в страната (над 30 на сто), изразяваме недоумението си от липсата на информация за санкционирани работодатели, въпреки че миналата година укриването на осигурителни вноски беше криминализирано, посочиха Пламен Димитров и Димитър Манолов.
Анализът на КТ „Подкрепа“ и КНСБ сочи, че ако правителството се подаде на агресията на работодателите да премахне минималните осигурителни прагове, опасността страната да се върне към практиките отпреди 2003 г., когато на минимална заплата за страната се осигуряваха цели предприятия, е реална. Двамата синдикални лидери заявиха, че директори на много фирми са готови да сключат споразумения за минимални осигурителни доходи и за повишение на минималните работни заплати. Това ще се случи дори и да няма преговори, подчертаха те.
Според синдикалистите като се откажем от МОД всички обезщетения, включително болничните и майчинските, ще се плащат само върху минималната работна заплата.
Министърът на труда и социалната политика има всички права да повиши административно минамалните осигурителни доходи, ако няма преговори за тяхното ниво през 2017 година, каза Димитър Манолов.
Липсата на добри доходи е основната причина за масовата емиграция на квалифицираните работници до степен за да е застрашена националната сигурност поради увеличаващите се невъзможности да се изпълняват жизнено необходими и дори ключови за държавата услуги, заяви още Пламен Димитров.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *