Патрик Чейнзън: За бъдещето на облачните технологии и социални мрежи

Патрик Чейнзън е ръководител на екип от технологични евангелисти в Microsoft. Професионалният му път е особено интересен, тъй като преминава през компании като VMware и Google. Освен това е бил софтуерен архитект в Sun Microsystems, AOL, Netscape и Accenture. Това, с което се занимава в момента, е насочено преди всичко към услугите и продуктите, които Microsoft предлага по отношение на облачните технологии. Успяхме да се срещнем с Патрик по време на Техническата конференция за IT специалисти In Charge, в рамките на която той представи идеите на Microsoft за използването на облачните технологии. Ето какво разказа Патрик специално за Investor.bg:

Г-н Чейнзън, какви са според Вас основните ползи от използването на облачни технологии?

Бих казал, че основната полза е, че се създават възможности за работа с много хора чрез използване на различни устройства, да се работи с огромни обеми информация и да има възможност за изработване на приложения, които да бъдат използвани от милиони хора. Но също така има още един аспект – цялата тази автоматизация в облачните услуги позволява на разработчиците и IT специалистите да развиват тази иновация по-бързо.

Какво е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени тези технологии към настоящия момент?

Мисля, че най-голямото предизвикателство, особено в бизнеса, се крие в това, че хората са свикнали да използват определен вид софтуер и разчитат основно на сървър, който работи в тяхна среда, в тяхната компания. Вече се движим към свят, в който на върха на пръстите ни има хиляди машини, свободни пространства за съхранение на данни и толкова много възможности за комуникации, с които да работим в момента, в който поискаме. Това изисква промяна на перспективата ни и изисква от нас да научим нови неща.

Как смятате, че ще се развиват облачните технологии в следващите 10 години? Ще се движим ли все повече в посока хибридни облаци?

Хибридният облак със сигурност е мостът към бъдещето. Смятам, че след 10 години повечето от работните обеми ще бъдат именно в облаците, а специфичните индустрии, като здравеопазването или целите правителства, ще са концентрирани в т.нар. вертикални облаци. Само най-важната информация ще се държи вътре в компаниите в частните облаци. Това е този вид стратегия, която в момента Microsoft развива. Тя е правилният начин да помогнем на компаниите да се развият към това бъдеще по начин, по който те ще могат да контролират процеса и да определят как това да се съчетава с техните нужди, докато пазарът се развива.

Говорите повече за това какво ще получат компаниите от облачните технологии. Каква обаче ще е ползата за отделния онлайн потребител?

За потребителите е доста лесно, защото нещата вече се случват. Вече използваме облачните услуги, за да споделяме информация с приятелите си, да разкриваме живота си в социалните мрежи, дори когато използваме имейлите си. Свободата, която тези услуги ни дават, е, че можем да стигнем до тяхната база данни от всяко едно устройство. Бих казал, че това вече се случва. В бизнеса този процес започна едва преди няколко години.

Как смятате, че може да се подобри опазването на потребителските данни на фона на скандала с кражбата на данни в САЩ?

Това е много сериозна тема за Microsoft. Много от нашите конкуренти работят с публичния облак и казват на компаниите: “Хей, вие трябва да си прехвърлите информацията в нашите центрове за данни, Нямате избор”. Подходът на Microsoft e: “Ние ще ви дадем всички нужни неща, с които да развиете собствена инфраструктура, и в тази ситуация на пълна сигурност и удобство вие ще изберете къде да поставите данните си”. Всичко зависи от ограниченията, които компаниите си поставят. Това, което Microsoft прави, е да съдейства на потребителите, да им даде право на избор за това как биха искали да използват облачната инфраструктура съобразно сигурността. Разполагаме с много приложения, свързани със сигурността.

Как гледа Microsoft на набиращи сила компании като Dropbox?

Microsoft вече има дългогодишна работа в екип, докато Dropbox тепърва развиват тази дейност и екипите, с които ще създава приложения. Microsoft има Office 365, който се развива с бързината, с която се разпространява огънят в гората. Така че въпросът, който искам да задам, е как тези хора ще се съревновават с конкурент като нас.

Всичко това го казвам с усмивка, защото имам много приятели в Dropbox. Компанията нае много от бившите служители на Google, които много харесвам и им пожелавам всичко най-добро.

С оглед на промените в онлайн потреблението какво е бъдещето на социалните мрежи? Дали не е в специализирани социални мрежи като LinkedIn, която продължава да отчита добри финансови резултати, за разлика от Facebook, където наблюдаваме потребителски отлив?

Според мен има две интересни тенденции в социалните мрежи. Първата е това, в което се превръща Twitter. Тя трансформира социалната мрежа основно в забавление. Не знам докъде ще доведе това. Очаквам много иновации в този аспект.

От друга страна имаме вертикалните социални мрежи, каквато е LinkedIn. Тя е много ясен пример за мрежа, която е добре въведена в социалната тематика. Платформата навлиза все повече в сферата на социалната сфераи някои от специалистите в LinkedIn говорят открито за неща, които мислят да предложат като услуги. Има една идея, която за мен е особено интересна и аз самият бих я използвал. Ако вие сте на 45 години, вие сте на определено ниво във вашата кариера и социалната мрежа знае какво се случва с вашата кариера досега. Освен това тя може да разгледа профилите на хора, които са на 55 г. и да види какво се случва с тяхната кариера през последните десет години. Чрез съпоставяне на подобен вид профили платформата може да препоръча различни пътеки в кариерата, за да насочи потребителя в каква посока да се развие. LinkedIn все още не предлага тази услуга, но това според мен е нещото, което никога досега не се е случвало и което социалната мрежа може да предложи.

Последният аспект на социалната мрежа, който за мен е още по-интересен, е възможността социалните медии да помагат на компаниите да стават по-социални. Според мен това може да промени културата, като доведе до по-добро сътрудничество между нас. Мисля, че хората и бизнесът могат да използват социалните мрежи като възможност за развитие вътре в компанията.

На фона на политическата обстановка в Китай, как смятате, че ще се развива онлайн културата на този пазар?

Бил съм в Китай много пъти през последните няколко години. Там има много силна онлайн култура. Не знам дали в България е популярна услугата Weibo, но тя е еквивалентът на Twitter в Китай. Не знам колко потребители има тази социална мрежа, но става дума за огромно число. Основният проблем на страната е цензурата. Говорим за огромен пазар, на който повечето потребителите вече са онлайн и са свикнали да използват активно мобилните си телефони. Затова в момента пазарът на социалните мрежи там буквално се взривява, както и този на облачните услуги. От страна на Microsoft много се радвам, че ние сме първият комерсиален международен провайдър, който има център за данни в Китай с Windows Azzure.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *