Пенсионните фондове са прибрали 561 милиона лева като такси за втора пенсия

Почти 561 млн. лева са взели като такси пенсионните фондове за 4 години, показват данни на асоциацията на дружествата за допълнителна пенсия. Срещу това компаниите осигурили доход от 1,783 млрд. лв. за универсалните и професионалните фондове, пише „24 часа“.

По партидите на осигурените били разпределени малко над 1,222 млрд. лв. след удържането на таксите. Във вторник асоциацията на дружествата за допълнителна пенсия отчете резултатите за 2016 година. За 10 години само 3 дружества са имали положителна средна годишна доходност, показват данни на финансовия надзор. Тоест парите, които са вложени от хората за допълнителна пенсия, почти не са се увеличили.

Само за миналата година доходността, която успели да осигурят дружествата за универсалните и професионалните фондове, била 438 млн. лева, а удържаните такси – 133 млн. лева.Таксите са два вида – удръжка от всяка осигурителна вноска и инвестиционна такса. Първата за тази година е 4,25%, догодина се сваля на 4%, а през 2019 г. – до 3,75 на сто. Инвестиционната такса тази година е 0,85 на сто, през 2018 г. намалява до 0,8%, а през 2019-а ще е 0,75%. И тя се начислява върху пълнaтa cтoйнocт нa активите на осигурените, независимо дали фондът има печалба, или отрицателна.

От КТ “Подкрепа” в началото на годината поискаха входната такса да бъде премахната, тъй като не предоставяла никаква услуга, а втората да бъде начислявана, само когато съответният фонд има печалба. Фондовете имат за цел да осигурят втора и трета пенсия извън държавната, но досега събраните средства не стигат. Парите на всички, родени след 1 януари 1959 г., влизат задължително в универсалните фондове, а те досега не изплащат масово пенсии, но събират такси.

Изплатените суми на осигурени и техни наследници за миналата година например са 14 млн. лева.124 млн. лева пък са били преведени към НОИ и НАП през миналата година. Това е сумата на партидите, които хората се прехвърлили от частните дружества към държавното осигуряване. Първоначалната идея фондовете да подкрепят българския финансов пазар също не се реализира пълноценно.

Данните показват, че 48% от събраните средства от дружествата са инвестирани в чужбина. Едва под 10 на сто от парите са вложени в български акции и други финансови инструменти.

През 2012 г. цената за управление била 1,66%, ако се измери спрямо активите на фондовете, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК “Доверие”. В края на миналата година делът намалял до 1,36 на сто. Това се дължало на нарастването на активите, включително и в резултат на дейността на дружествата, а също и на намалението на таксите, което започна от 2016 г.

Ако изчислението се направи спрямо осигурения доход обаче тогава размерът на таксите възлиза на 31%. През миналата година универсалните фондове, в които влизат вноските на всички, родени след 1 януари 1959 г., са имали средна доходност от 4,1% при 1,47 на сто за 2015 г., показват данни на Комисията за финансов надзор.

Професионалните фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, през 2016-а са успели да направят средна доходност от 4,48 на сто, информира pik.bg. Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система, отчитат 5,23%. За сравнение през 2015 г. доходността на двата вида фондове е съответно 1,78 и 1,68%.

През миналата година сред универсалните фондове няма дружество, което да е с отрицателна доходност, тоест да е отчело загуба. При професионалните фондове едно дружество записва отрицателна доходност от минус 0,33%.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *