Петролните пазари: ръст на цените, замразяване на добивите

Петролните пазари очакват покачване до 60 долара за барел. Наскоро Москва и Рияд подписаха договор за стабилизация на пазара на петрола. В страните, производители на суровината, заради ниските цени има проблеми, свързани бюджета. За да се постигне ръст на цените е необходимо замразяване на добивите.За замразяването на добивите още от днес  имат готовност Русия, Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК като Алжир и Венецуела. Но имат серозна  преграда в лицето на Иран, който след отмяната на наложеното срещу него ембарго стремително увеличава добива и не позволява ръст на цените. Едва във втората половина на този месец на Международния енергиен форум в Алжир ще стане ясно дали и Техеран ще замрази добива си.
Подписването на споразумението за стабилизацията на петролния пазар между Русия и Саудитска Арабия стана почти сензация, но не прозвуча като гръм от ясно небе. Доста преди това представители на министерствата на двете държави неведнъж провеждаха неофициални срещи помежду си, но до подписването на конкретни споразумения така и не се стигаше.
„Координацията ни ще има особено значение за стабилността на пазара. На практика ние откриваме нова епоха на сътрудничество“, каза по този повод руският енергиен министър Александър Новак. Очаква се, че Русия и Саудитска Арабия ще се съгласуват с останалите производители на петрол за съвместно замразяване на добивите до определено равнище. Никой не крие, че основният въпрос на дневен ред е увеличаването на доходите от износ на суровината. Министърът на петрола на Алжир Нуредин Бутерфа определи моментната цена на барела като „неприемлива“. Според него тя трябва да е между 50 и 60 долара. С високо вдигнати две ръце за замразяването на добивите се обявява и затруднената Венецуела. Макар и с половин уста, за това това говорят Кувейт и ОАЕ.
Против това най-вече е Иран, кото е  втори по добиви в ОПЕК. След отмяната на западните санкции иранските предприятия за  добив заработиха на виоки скорости . Това е една от причините, заради които цените на суровината паднаха. На този етап поне Иран няма намерение да снижава  добивите, а иска увеличаването до равнището преди санкциите – 4 милиарда барела дневно. В момента там се добиват по 3,8 милиона.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *