Петролът достигна нови върхове

Петролните фючърси поскъпват до нови многогодишни върхове благодарение на прогнози за дефицит в предлагането през следващите няколко месеца, тъй като облекчаването на ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса, стимулира търсенето на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се повишиха за кратко до 85,10 долара за барел, преди да върнат леко назад към 84,80 долара за барел. Това е първото поскъпване на петрола Брент над 85 долара за барел от октомври 2018 година насам, като се очертава негово възходящо движение в рамките на отминаващата седмица с около 3% – поскъпване за шеста поредна седмица, информира nr.bg.

Петролните фючърси на американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември пък нарастват с над 1% към 82,49 долара за барел – ново най-високо ценово ниво от октомври 2014 г. Очертава се седмичен ценови ръст на американския лек суров петрол с около 3,8% – повишение за осма поредна седмица.

Петролното търсене се ускори с възстановяването на света от коронавирурсната пандемия, като допълнителен тласък идва от производителите на електроенергия, които започват да се отказват от много скъпите природен газ и въглища, насочвайки се към мазут и дизелово гориво.

Графика на петрол Брент / долар

„Големият недостиг на въглища и природен газ в Азия и Европа накара електроцентралите с неохота да избират суров петрол пред природния газ – модел, който не се беше виждал от поне десетилетие“, отбеляза Маниш Радж, главен финансов директор на Velandera Energy Partners.

Производството на петрол и кондензат в Русия нараства до над 9 млн. барела дневно през юли - Bloomberg

„Това представлява рязко обръщане на досегашното заключение, че природният газ е предпочитаното гориво за производство на електроенергия в световен мащаб“, каза още той и добави: „Увеличеното търсене на петрол от производителите на електроенергия допълнително притиска и без това ограничените доставки на черното злато“.

Междувременно Белият дом заяви, че от 8 ноември ще премахне Covid ограниченията за пътуване в САЩ на напълно ваксинирани чуждестранни граждани, което би трябвало да увеличи търсенето на самолетни горива.

В същото време се очаква един рязък спад в складовите запаси на петрол в САЩ и сред останалите страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да запазят затегнати глобалните доставки на суров петрол.

Ден по-рано Международната агенция по енергетика посочи, че енергийната криза се очаква да повиши потреблението на петрол с 500 хил. барела на ден.

Това би довело до недостиг на предлагане от около 700 хил. барела дневно до края на тази година, докато производителите във формата „ОПЕК +“ не увеличат по-сериозно петролното предлагане , както е планирано това да стане през януари.

Компанията Velandera Energy Partners прогнозира цени на петрола през следващия месец, „които да тестват ниво от 90 долара за барел или дори по-високо ценово ниво“, каза Радж. „Докато недостигът на въглища и природен газ продължава в Европа и Азия, цените на суровия петрол могат само да се повишат“.

Според него, „дори ако цените на петрола се покачат над 100 долара, суровият петрол би бил по-икономически изгоден, отколкото природния газ, което оказва възходящо натиск върху цените“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *