Петък ще бъде ден на национален траур

Вчера Светият синод поиска от Министерския съвет в петък да бъде ден на национален траур.  Днес е обявен ден на траур в родното село на патриарх Максим – Орешак.
Поклонението пред тялото на патриарх Максим ще започне утре в 8.00 ч. в столичния катедрален храм „Света Неделя“, а не както беше обявено предварително снощи от Светия синод на БПЦ от 9.00 ч., съобщиха от Софийската митрополия.
Заупокойната Света литургия в храма ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай на 9 ноември в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.  По волята на Негово светейшество погребението му ще бъде в Троянския манастир – от 15.30 часа на 9 ноември.
Парламентът днес почете с едноминутно мълчание паметта на патриарх Максим, който почина вчера.  Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази съболезнованията си и посочи, че кончината на патриарха е потопила в скръб българския народ.
Десетилетия наред личността на обичания патриарх олицетворяваше духовната мисия и историческата роля на Българската православна църква,  той ръководеше делата й с мъдрост, чест и добротворство, посочи Цачева.  Тя отбеляза, че патриарх Максим ще бъде запомнен като радетел за единството на църквата и вдъхновен защитник на православието и истината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *