Петър Бунев: Стачката на железничарите може да приключи още днес

Преди новите преговори с ръководството на БДЖ той обясни, че спорен остава въпросът за Колективния трудов договор:
Ние вчера принципно се разбрахме и не се разминаваме – до юни месец запазват доходите и правим съвместната система за бонусите, и пред министъра приехме техния член, който е за защитата, така както те са го предложили. Приели сме контролираните съкращения по определени условия. По думите на Бунев 138-те влака, които ще бъдат закрити, не са предмет на спора между ръководството на БДЖ и синдикатите:
В крайна сметка аз очаквам вече реакция от населението, което ще разбере, че тези влакове ги няма. Те мислят, че тези влакове ги няма заради стачката, но съвсем скоро ще разберат, че тези влакове няма да се движат и реакцията ще дойде по-късно от други хора.
Делото за стачката в БДЖ беше отложено за 1 февруари 2012 година. Причината е, че част от протестиращите железничари, срещу които се води това дело, са били призовавани чрез работодателите си, което е недопустимо. Друга причина е, че съдебната администрация не е успяла да връчи исковите молби на БДЖ „Пътнически превози“, с които твърди, че участието на тези служители е незаконно. Юристи на КНСБ потвърдиха неофициалните информации, че протестиращи служители на БДЖ са заплашвани с дисциплинарно уволнение от ръководството на дружеството.
Делото е завело БДЖ „Пътнически превози“ и е срещу 63-ма служители на поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица.
Спорът е за това, спазена ли е законовата процедура при преминаване към ефективни протести действия. Синдикатите твърдят, че стачката е легитимна до 10 декември, когато влиза в сила новият график за движение на влаковете. Ако дотогава няма споразумение с ръководството, синдикатите трябва да искат ново разрешение от Националната комисия за помирение и арбитраж.
От ръководството на БДЖ от първия ден са категорични, че стачката е незаконна и затова тя беше пратена в съда.
На 30 ноември СГС отказа да образува дело по първата жалба на БДЖ „Товарни превози“ срещу 10 души от организаторите на стачката, тъй като не централата на дружеството, а неговите местни поделения, бяха посочени като заинтересовани страни.
Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров беше категоричен пред „Хоризонт“, че стачката в БДЖ е абсолютно законна:
Стачката се провежда в часовете, в които най-малко ще засегне пътуващите. Това е и арбитражното решение. И виждате сега нарушение на арбитражното решение – мениджърският екип на железниците спира в това време влакове, мотивирайки се с ефективната стачка. Стачката е затова, за да се спре да се стачкува на работното място. Това е недопустимо, по време на стачка да се спира производствена дейност или да се намалява обем. Така че ние днес ще вкараме дело в Районния съд затова, че мениджърският екип нарушава не само Закона за уреждане на колективните трудови спорове, но и Конституцията.
Междувременно КТ „Подкрепа“ упълномощи своите структури да подготвят нова национална стачка. Синдикатът не посочва дата за протеста, но подчертава подкрепата си за стачкуващите железничари. КТ „Подкрепа“ потвърждава решението си за оттегляне от тристрания съвет. Като мотиви са изтъкнати: отказ от подписани от правителството ангажименти, реформата в пенсионната система, както и липсата на ефект от протестите, проведени пред парламента в края на ноември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *