Петър Димитров : България е най-евтиното място за инвестиции в ЕС

Участниците в Българския бизнес и инвестиционен форум бяха призовани от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да инвестират в България, защото това е най- евтиното място за вложения в рамките на Европейския съюз. Разходите за правене на бизнес в страната са около 46% от средното ниво в ЕС, каза министърът.
Ниските заплати и данъците са факторите, които правят България атрактивна за инвестиции в условия на световна икономическа криза. Страната ни е на четвърто място по социално-осигурителна тежест в ЕС. В процес на нотификация от ЕС е предложението на България за нулев данък печалба за пет години при инвестиции над пет милиона евро за всички сектори на икономиката, допълни министърът.
Преките чуждестранни инвестиции за миналата година по прогнозни данни ще достигнат 6 млрд. евро. Има ръст на инвестициите в преработващата промишленост за последните две години – от 3.8% на 11.9%.
Валутният борд и фиксираният курс на лева спрямо еврото са допълнителни стабилизиращи условия, които превръщат България в привлекателно място за инвестиции.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева също отбеляза сред позитивните фактори за привличане на чуждестранни инвестиции макроикономическата стабилност и строгата финансова дисциплина, както и средствата от еврофондовете.
За последните 20 години 62% от чуждестранните инвестиции са реализирани в периода 2006 – 2008 г., допълни тя. Причините за това са членството на страната в ЕС, политическата стабилност и добрата законодателна и данъчна политика.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *