Пет евродържави със сигурност щели да приемат наши работници

Българските студенти ще имат еднакъв статут с колегите си от страните членки, каза зам.-министърката на външните работи Евгения Колданова

30.10.2006

Засега едва пет са държавите, за които се знае, че със сигурност ще приемат български работници без ограничения след 1 януари 2007 година. Това са Финландия, Словакия, Полша, Естония и Латвия, съобщи „Дарик радио“.

От интервю със зам.-министърката на външните работи Евгения Колданова пред радиото става ясно, че възлагаме големи надежди и на Гърция, Италия и Испания, които все още не са взели решение дали да ограничат достъпа на български работници до трудовите си пазари.

Със сигурност се знае обаче, че Германия, Австрия, Холандия и Дания няма да отворят пазарите си.

Според Колданова звучи несериозно страната ни да налага ограничения за достъпа на британски граждани до трудовия й пазар. България има интерес от присъствието на британци на нейна територия, убедена е зам.-министърката.

По отношение на българските студенти

членството в ЕС ще даде изключително големи възможности. Те ще имат еднакъв статут със своите колеги от страните членки, каза Колданова.

Например във Великобритания българите ще заплащат същите такси като местните студенти, посочва тя.

Всички български дипломатически мисии в страни членки в ЕС вече са изпратили конкретни предложения за начина, по който да бъде отбелязано влизането на България в ЕС.

„На повечето места се планират съвместни инициативи с Румъния. Става дума за концерти, изложби и различни събития, които по достойнство ще отбележат нашето членство“, информира Колданова.

В първото си интервю за българска медия извънредния и пълномощен посланик на Турция у нас Мехмет Гючук заяви, че страната му е единствената плуралистична демократична държава с преобладаващо мюсюлманско население и благодарение нея Европа може да стане най-силният континент на света, отбелязва още „Дарик“.

Darik.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *