Пет ключови индикатора за инвеститорите в акции

Разпродажбите на фондовите борси вСАЩ, Азия и Европапрез миналата седмица се възприеха като повратна точка и накараха някои инвеститори да се замислят дали не са били прекалено уверени. От The Economist обобщават пет индикатора, които според експертите ще определят дали ралито на пазарите на ценни книжа ще загуби своята сила или обратното – ще набере скорост.
1. Китайската борса
Устойчивостта на китайската икономика подсили борсовите индекси по целия свят в продължение на няколко месеца. На този етап изглежда, че финансовите стимули на китайското правителство са дали най-добър резултат в сравнение с мерките на всички останали страни.
До 4 август водещият китайски борсов индекс Shanghai Composite отчиташе ръст в размер на 91% от началото на годината. След това обаче той изгуби 17% от стойността си, а на 17 август индексътпотъна с 5,8 на стокоето привлече вниманието на много от пазарните участници.
2. Инвеститорските нагласи
Това може и да звучи като парадокс, но когато инвестиционната общност е оптимистично настроена, това често е лош знак за фондовия пазар. Ако всички или повечето инвеститори очакват допълнителни печалби, това загатва, че новите купувачи на пазара на ценни книжа са на привършване.
Освен това подобряването на икономическите условия и финансовите отчети на дружествата повдигна летвата на очакванията на инвеститорите. Многоот тяхвсе още разполагат с пари, които искат да инвестират, но преди товаще търсят солидни доказателства за стабилизиране на икономиката.
3. Финансовите отчети
Досега над 90% от компаниите в състава на S&P 500 са публикували своите отчети за второто тримесечие на 2009 г. В по-голямата си част техните резултати се оказаха по-добри от очакваното. Но сега на дневен ред идва въпросът дали това ще се повтори и през третото тримесечие.
Следващият корпоративен сезон ще започне на 7 октомври, когато производителят на алуминий Alcoa ще публикува своите финансови резултати. Междувременно обаче очакванията на пазарните анализатори непрекъснато се повишават както за текущото, така и за последното тримесечие на тази година.
4. Стоките и петролът
За всички инвеститори, които напрегнато следят състоянието на световната икономика, стоковите пазари са един от най-добрите ориентири. Една растяща икономика се нуждае от повече петрол и метали, и поради това техните цени са отражение на това как хората гледат на икономиката в близко бъдеще.
След резкия си спад в края на 2008 г., много борсово търгувани стоки поскъпнаха силно през 2009 г. под влияние на оптимизма за световната икономика и нарастващото търсене в Китай. След 6 август обаче цената на петрола се е понижила с над 7%, като спадът е най-осезаем през последните няколко дни.
5. Силата на възстановяването
За много инвеститори ключовият фактор е колко бързо ще се възстанови глобалната икономика от рецесията. Това е така, защотостабилизиранетона икономиката и повишаването на доверието сред потребителите и бинеса има голямо влияние върху съзнанието на инвеститорите.

Дали предстои период на нестабилност или по-скоро акциите ще възобновят своето възходящо движение зависи изцяло от икономическите новини през следващите няколко седмици. Те ще предопределят дали разпродажбите на 17 августще останатздравословна корекция, или предвестник на нов труден период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *