Пет причини да инвестираме в злато след летните сътресения през 2019 год.

Макар и публикацията да е назована така, в основата на всички причини да инвестираме в злато седи не друго, а самият американски президент Доналд Тръмп.

Тази статия има за цел да набележи основните събития, които ще предопределят световната несигурност и нуждата от спестявания в злато, което за пореден път се очертава като единствения противовес на световни катаклизми.

  1. Задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай

В понеделник, 05.08.2019 год. Китай отговори недвусмислено на новите мита от 10 % на оставащите стоки за 300 милиарда USD годишно със сваляне на юана и блокиране на доставките на селскостопанска продукция. САЩ пък отвърна със санкции от МВФ, като маркира Китай за валутен манипулатор. Задълбочаващата се търговска война доведе до срив на акциите както на азиатските, така и на западноевропейските и американските борси. Дау Джоунс падна със 760 точки и отрази най-големия си спад от началото на годината. В резултат на това цената на златото е със свободен ход нагоре и няма никаква съпротива както на Main Street, така и на Wall Street.

  1. Индиректният натиск на Тръмп върху Федералния Резерв

 Макар и да притежава суверенитет, ФЕД е под индиректен натиск от страна на Доналд Тръмп. Обявяването на новите мита дойде в интересен момент точно след свалянето на лихвените проценти от ФЕД с 25 базови точки вместо исканите от Тръмп поне 50 базови точки. Това показва, че ходът с митата е насочен не само срещу Китай, а също и срещу ФЕД. Търговската война от този мащаб, водеща до световна несигурност, е една от малкото причини, които могат да допринесат за това ФЕД още да свали лихвите. Неслучайно и шестима от бившите управници на ФЕД изненадващо се изказаха за по-премерено сваляне на лихвите точно преди срещата на ФЕД, в опит да парират влиянието на американския президент. Тръмп неколкократно и неуспешно номинира кандидати за членове на ФЕД като Джуди Шелдън, които са поддръжници на златния стандарт. Самият президент, разбира се, не подкрепя такъв, но това дава ясни сигнали, че иска да назначи свои хора в Резерва.

  1. Иран – затихнал, но силно вероятен конфликт

 Макар и ранните сигнали още през юни, че ФЕД ще свали лихвите за пръв път от 2008 год. насам да доведоха до първоначалното повишаване в цената на златото, потенциалният конфликт с Иран подхвана това движение и закрепи цената на благородния метал на нива над 1400 USD за тройунция. Техеран обяви официално, че ще продължи да обогатява уран, а двама от най-важните участници в кабинета на Тръмп са твърди поддръжници на инвазия в Иран – Джон Болтън, национален съветник по сигурността на САЩ, и Майк Помпео – държавен секретар на САЩ. Потенциален конфликт с Иран би бил много скъпа и дългосрочна офанзива с неясен край. Страховете от такава неясна перспектива са обосновани от множеството проксита на Иран в Близкия Изток, които биха дестабилизирали целия регион, който и без това е в окаяно състояние. Подобни страхове винаги корелират директно с покачване на цената на златото.

  1. Brexit и Борис Джонсън – „европейският Тръмп“

Резултат с изображение за Борис Джонсън Цената на златото достигна недостигани върхове вчера, 05.08.19 год., в следните валути – японска йена, канадски долар, австралийски долар и британски паунд. Несигурността на Острова дойде от ясните сигнали, които дава Борис Джонсън, че ще изкара Великобритания от ЕС без сделка.

Подобно развитие има само един възможен ефект върху цената на златото и то е вдигането й –  както в паунди, така и в евро.

И тук не можем да пропуснем намесата на американския президент Доналд Тръмп, който регулярно се изказва в подкрепа на Джонсън и Фараж и допълнително подклажда настроенията за разцепление в Европа.

  1. Промяна в статуквото и социални конфликти в САЩ и Европа

 Съвсем не на последно място, трябва да отбележим и социално-политическите сътресения, които настъпват в западния свят след избора на Тръмп през 2016 год.

Появата на крайнодесен национализъм и протекционизъм в САЩ, както и назряващите в противовес крайнолеви движения в лицето на изгряващата Александра Окасио Кортес (АОК) и обкръжението й водят до сериозни конфликти в американското общество.

Макар и с не толкова силен магнитуд, положението в Европа е сходно. Тези процеси са подклаждани и от вече доказаната руска дигитална пропаганда, която по последни данни насочва усилията си в посока разпространение на реални социални конфликти в западните общества, а не във фабрикуването на нови. Тези разединения неминуемо прекратиха 30-годишния възход на либерализма и светът навлиза във времена, силно наподобяващи 30-те години в Германия точно преди Втората световна война. Всеобщата несигурност все повече припомня на хората, че спестяванията в злато са най-традиционният начин за опазване на бъдещето си в един нестабилен и непредвидим свят.

 

Крум АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *